Stora Enso planerar för att bygga om bruk

PUBLICERAD: 7 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Stora Enso har wellpappråvara i sikte på bruket i Belgien. Foto: Pressbild

Stora Enso undersöker möjligheten att ställa om produktionen på bruket i belgiska Langerbrugge. Konverteringen avser en av papperslinjerna för att börja tillverka återvunnen wellpappråvara.

På Stora Ensos anläggning i Langerbrugge finns två papperslinjer i drift, en för tidningspapper och en för superkalandrerat journalpapper (SC) Papperstillverkaren har nu inlett en förstudie om konvertera produktionslinjen för tidningspapper för att istället producera wellpapp. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Förstudien beräknas pågå fram till första halvan av 2023. Blir wellpapplinjen verklighet är planen att den ska vara i drift två år senare med en årlig kapacitet på 700 000 ton testliner och återvunnen fluting.

Investering på 400 miljoner euro

Företaget beräknar att kostnaden för en eventuell omställning uppgår till en kostnad omkring 400 miljoner euro, en investering som skulle leda till en ökad kapacitet inom återvinningsbart förpackningsmaterial. Den årliga omsättningen vid full kapacitet i produktionslinjen beräknas till cirka 350 miljoner euro.

Satsning på Västeuropa

Hannu Kasurinen, Executive vice president för Stora Ensos affärsområde inom förpackningsmaterial säger att företagets återvunna wellpappråvara idag tillverkas i Polen, främst för den östeuropeiska marknaden. En ombyggnad i Langerbrugge skulle skapa en konkurrenskraftig position för Stora Enso även i Västeuropa, säger han om förstudien.

– Förutom att anskaffa material för återvunnen wellpappråvara kommer studien också att bedöma hanteringen av olika inkommande återvinningsströmmar, inklusive laminerade kvaliteter. Efter att framgångsrikt ha genomfört konverteringar på andra platser skulle vi kunna dra nytta av viktiga lärdomar från dessa projekt.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432