Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs kunna minska CO2-utsläppen med 95 procent.
Mondi samarbetar med det Hamburgbaserade bioekonomiföretaget traceless, ett start-up företag som utvecklar biomateriallösningar. Syftet är att utveckla nya coatinglösningar baserade på biprodukter från jordbruksindustrin. Nu har man en biocirkulär beläggningslösning färdig som man säger är den första i sitt slag och som kommer att kunna ersätta traditionellt använd plastbeläggning för utvändig beläggning på fiberbaserade material.
Coatingen är tillverkad av förnybara, växtbaserade material, rester från jordbruksindustrin. traceless livscykelanalys visade att användningen av det leder till totala minskningar av växthusgaser med 76 procent från inköp till avfallshantering, om materialet används som ersättning för ny PET. Om endast produktions- och bortskaffningsfasen beaktas, blir dessa besparingar upp till 95 procent. Dessutom är materialet certifierat som hemmakomposterbart av DIN CERTCO enligt NF T51-800.
Det gemensamma arbetet med denna produkt startade år 2021 och förde världsledande expertis samman: Mondis kunskap inom pappersbeläggning och förpackningslösningar, och traceless expertis för materiallösningar baserade på naturliga polymerer. Beläggningsgranulaten produceras i traceless pilotanläggning och appliceras på Mondis kraftpapper i Mondis FoU-center för vidare testning av det bestrukna papperet i företagets laboratorier. Senare produktion i industriell skala kommer att ske i en speciell anläggning i Hamburg.
Tester visar att kraftpapper bestruket med den nya coatingen kan motstå vatten, syre och fett, samtidigt som de erbjuder goda tryckmöjligheter för användarna. Samtidigt är målet att utveckla en lösning som även är återvinningsbar i befintliga återvinningsströmmar i hela Europa. För närvarande optimeras egenskaperna hos materialet ytterligare för att göra det lämpligt för olika förpackningsapplikationer på olika slutmarknader som e-handel, fryst mat, fet och icke-fet mat. Målet är att uppnå en förpackningslösning som kan skalas för en rad olika branscher och avsevärt minska utsläppen av växthusgaser under förpackningens livscykel.