Woola vill ersätta plastemballage med spillull

PUBLICERAD: 10 juni 2024
UPPDATERAD: 10 juni


Förpackningsbolaget Woola grundades 2020 av Anna-Liisa Palatu, Jevgeni Širai och Katrin Kabun. Grundarna drev från början ett e-handelsföretag och fick då från första parkett bevittna bristen på återanvändningsbara emballage och de stora hållbarhetsproblem som förekommer i förpackningsbranschen. Det gjorde att de fick upp ögonen för fårull som hållbart alternativ till plast.

141 miljoner ton plastförpackningar produceras varje år, varav cirka 14 procent samlas in för återvinning och en ännu mindre del faktiskt återvinns. Samtidigt förstörs upp till 90 procent av den fårull som blir över från bondgårdar i hela Europa (i Sverige förstörs ungefär 50 procent), vilket motsvarar 200 000 ton ull som går till spillo varje år, eftersom den anses vara för grov för textilindustrin. Dessa  siffror är Woola fast beslutna om att bekämpa, genom att skapa slitstarka ullförpackningar som ersätter plast, utan att tumma på utseendet. Emballage som både skyddar varan och attraherar mottagaren. Två flugor i en smäll.

Woolas målsättning är att halvera användningen av bubbelplast gjord av fossila bränslen till 2030 genom att använda spillull från lokala fårfarmare för att producera förpackningsmaterial. Material som annars skulle slängas, men som istället skapar ett hållbart alternativ till plast. Fårull är ett naturligt högteknologiskt material som med dess elasticitet, vattenavstötande och termiska motståndskraft gör det mycket lämpligt som förpackningsmaterial.

Bolaget är B Corp-certifierade och uppfyller höga standarder för prestation, ansvar och transparens avseende miljö och mänskliga rättigheter. Det genomsyrar alla led i företaget och visar sig i allt från kvinnlig representation på höga positioner till bra arbetsvillkor i fabrikerna. Emballagen tillverkas i Estland och säljs till återförsäljare över hela Europa. Idag används produkterna av svenska bolag som till exempel Mantle, BioGaia, Källa och andra bolag inom skönhet, kosttillskott, smycken, småelektronik och lyxartiklar bland annat.

Hittills har Woola hjälpt svenska företag att ersätta plastförpackningar till en motsvarande yta av 7500 kvadratmeter och nu har företaget samlat in totalt 5,5 miljoner euro i riskkapitalfinansiering från Metaplanet, Future Ventures, Lemonade Stand och ett antal ängelinvesterare.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor