Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

PUBLICERAD: 22 maj 2024
UPPDATERAD: 22 maj
Foto: Sulapac

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.

Det finska restaurang- och cateringföretaget Restel har inlett en pilot med återanvändbara ’eco-cups’ i utvalda Burger King- och Rax-restauranger, som företaget driver i Finland. Piloten sker i samarbete med materialinnovationsföretaget Sulapac. Genom användandet av återanvändbara muggar för dryck från Sulapac kan restauranger minska avfall och CO2-utsläpp och undvika skadlig mikroplastförorening.

– Genom att samarbeta med Sulapac kan vi mildra de negativa klimat- och miljöpåverkan relaterade till engångs- och oljebaserad plast samtidigt som vi främjar den cirkulära bioekonomin, säger Anna Koskinen, hållbarhets- och kommunikationschef på Restel.

Helt biobaserad

Sulapacs Solid-material som utvecklats för återanvändbara serviser är till etthundra procent biobaserat och produktionen kräver inga farliga kemikalier.

– Vårt material kan effektivt återvinnas, samtidigt som det är lämpligt för industriell kompostering.

Komposterbarhetscertifikatet är ett sätt att validera materialets miljövänlighet, eftersom det inkluderar tester för potentiella ekotoxiska effekter och tungmetaller, till exempel, förklarar Heidi Peltola, produktchef på Sulapac.
Dessutom lämnar Sulapac Solid ingen permanent mikroplast efter sig.

– Allt vårt material kan brytas ner av naturligt förekommande mikrober. Därför ackumuleras inte Sulapacmaterial i näringskedjan, säger Peltola.

En verkligt cirkulär lösning

Sulapacs muggar används i de utvalda pilotrestaurangerna under två månader. Kunden tar emot koppen från kassörskan och lämnar tillbaka den efter användning i det avsedda insamlingsfacket. Muggen kan tvättas cirka 200 gånger. När muggen gjort sitt tar Sulapac hand om återvinningen.

Den kemiska återvinningen av Sulapac och andra biobaserade biologiskt nedbrytbara material är mycket effektiv, både vad gäller energiförbrukning och avkastning. En annan fördel med processen är att kvaliteten på livsmedelskontakten bibehålls.

– Med andra ord, vi förvandlar Restels kasserade muggar till nya muggar, enligt principerna för den cirkulära ekonomin, avslutar Peltola.

 

 

 

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a