Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Det finska restaurang- och cateringföretaget Restel har inlett en pilot med återanvändbara ’eco-cups’ i utvalda Burger King- och Rax-restauranger, som företaget driver i Finland. Piloten sker i samarbete med materialinnovationsföretaget Sulapac. Genom användandet av återanvändbara muggar för dryck från Sulapac kan restauranger minska avfall och CO2-utsläpp och undvika skadlig mikroplastförorening.
– Genom att samarbeta med Sulapac kan vi mildra de negativa klimat- och miljöpåverkan relaterade till engångs- och oljebaserad plast samtidigt som vi främjar den cirkulära bioekonomin, säger Anna Koskinen, hållbarhets- och kommunikationschef på Restel.
Helt biobaserad
Sulapacs Solid-material som utvecklats för återanvändbara serviser är till etthundra procent biobaserat och produktionen kräver inga farliga kemikalier.
– Vårt material kan effektivt återvinnas, samtidigt som det är lämpligt för industriell kompostering.
Komposterbarhetscertifikatet är ett sätt att validera materialets miljövänlighet, eftersom det inkluderar tester för potentiella ekotoxiska effekter och tungmetaller, till exempel, förklarar Heidi Peltola, produktchef på Sulapac.
Dessutom lämnar Sulapac Solid ingen permanent mikroplast efter sig.
– Allt vårt material kan brytas ner av naturligt förekommande mikrober. Därför ackumuleras inte Sulapacmaterial i näringskedjan, säger Peltola.
En verkligt cirkulär lösning
Sulapacs muggar används i de utvalda pilotrestaurangerna under två månader. Kunden tar emot koppen från kassörskan och lämnar tillbaka den efter användning i det avsedda insamlingsfacket. Muggen kan tvättas cirka 200 gånger. När muggen gjort sitt tar Sulapac hand om återvinningen.
Den kemiska återvinningen av Sulapac och andra biobaserade biologiskt nedbrytbara material är mycket effektiv, både vad gäller energiförbrukning och avkastning. En annan fördel med processen är att kvaliteten på livsmedelskontakten bibehålls.
– Med andra ord, vi förvandlar Restels kasserade muggar till nya muggar, enligt principerna för den cirkulära ekonomin, avslutar Peltola.