ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

PUBLICERAD: 5 juni 2024
UPPDATERAD: 5 juni
Filip Cronberg driver ICA Kvantum i Klippan.

Den så kallade ”plastpåseskatten” drabbade inte bara plastpåsar när den infördes. Skatten på 4 kr/påse infördes även på nedbrytningsbara påsar och dödade i ett slag hela marknaden för dessa. I höst tas skatten bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.

– Både kunderna och vi har saknat dem, och nu tar vi in dem i sortimentet igen. Även om det blir några månader som de belastas av skatten, säger han.

Filip Cronberg driver ICA Kvantum i Klippan. Trots att den så kallade ”Plastpåseskatten” inte försvinner förrän i november, har han redan idag börjat sälja komposterbara bärkassar från Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials.

– Vi slutade helt med vanliga plastkassar för flera år sedan och gick över till komposterbara bärkassar från Gaia, säger Filip Cronberg.

– Men när plastpåseskatten infördes beslöt ju myndigheterna att den även skulle belasta komposterbara kassar. Helt vansinnigt, men det gjorde att vi helt gick över till papperskassar.

Nu är det beslutat att skatten tas bort från och med den 1 november. Redan idag har ICA Kvantum i Klippan dock återinfört de komposterbara bärkassarna.

– Både kunderna och vi har saknat dem, och nu tar vi in dem i sortimentet igen. Även om det blir några månader som de belastas av skatten,

– De är ju mycket bättre som kassar än vad papperskassarna är. De tar mindre plats, håller mycket bättre för tunga varor och är inte känsliga för fukt. Du kan återanvända dem minst 10 gånger. Och dessutom är de komposterbara.

Kassarna görs i Gaia Biomaterials egenutvecklade material Biodolomer som har krita som bas. Biodolomer används för en mängd olika produkter som ersättning för plast, och är certifierat komposterbart både i EU och i USA Det ger inga mikroplaster och om de förbränns så ger de upp till 80% mindre CO2 än vanliga plastkassar.

– Våra kassar tog bort minst 20 miljoner plastkassar per år ur den svenska marknaden och vi tog över helt från plasten hos många handlare, säger Peter Stenström som är vd för Gaia Biomaterials.

– Men när plastpåseskatten kom så lade vi i stort sett ned hela tillverkningen. Det är skönt att lagstiftarna nu tagit sitt förnuft tillfånga. Och ännu roligare att Filip och ICA Kvantum i Klippan går före!

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a