Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

PUBLICERAD: 27 juni 2024
UPPDATERAD: 27 juni

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!

Det är nog bara det gamla gardet i förpackningsbranschen som känner till Åke Sahlin. Han var en ivrig förespråkare för, och grundare av Svenska Förpackningsföreningen där han även var vd. Föreningen grundades i mitten på 60-talet. Den positionen höll han i nio år. I samband med hans 70-årsdag på sjuttiotalet samlades det in pengar från företag och organisationer, enligt uppgift via Stig Bergstedt som blev vd i föreningen som sedan kom att bli en del av Packforsk. Summan var åttatusen kronor.

Bas för en fond

Åke Sahlin bestämde att pengarna skulle utgöra en bas för en stipendiefond där stipendier på minst ettusen och som mest tretusen kronor skulle delas ut till som det hette ”förtjänta” elever som fullföljt den fortbildning som föreningen arrangerade. Sedan dess har fonden varit aktiv, men inte gjort väldigt mycket väsen av sig. Under alla år har den med andra ord varit med och bidragit till kunskapsnivå i förpackningsbranschen. Åttatusen kan så klart inte ha räckt till alla år, pengar har kommit in via sponsring, bland annat från Stig Bergstedt men även från den dåvarande chefredaktören och ägaren av Nord Emballage (nuvarande Packnews) som enligt uppgift bidrog med ett sexsiffrigt belopp. Oavsett så börjar kapitalet ta slut, något måste göras.

Mikael Gällstedt är ordförande i Svenska Förpackningsgillet.

 

Vi har pratat med Mikael Gällstedt som är ordförande i Svenska Förpackningsgillet som administrerar fonden.

– När jag fick ansvar för det här var det fortfarande så att man skulle ha genomgått utbildning för att kunna få ett stipendium. Min åsikt var, och är, att man inte ska belöna färdiga examensjobb. Jag började titta på stadgarna och såg att det fanns mycket frihet, berättar han.

– Vår inställning nu är att det är bättre att ge stöd till de som är under utbildning, där finns ett större behov att ekonomisk hjälp.

Inga stora belopp

Nu är det inga stora ekonomiska belopp det handlar om. Det kan vara en studerande som behöver hjälp med att köpa ett ritverktyg, någon behöver resekostnader för att kunna åka till en mässa eller för att kunna ta ett LIA-jobb som kräver resa. Mikael Gällstedt berättar att det finns exempel där LIA-elever fått jobb på företagen där man varit och testa på jobbet.

– Det är jag, Stig Bergstedt och Kerstin Fahlskog, tidigare ägare och chefredaktör för Nord Emballage, som går igenom ansökningarna och bedömer vem vi ska sponsra. Det blir av förståeliga skäl inga stora pengar, men även små pengar kan få stor effekt. Skolorna är mycket glada för den här möjligheten.

– Vi har inte jobbat aktivt med att förvalta pengarna i fonden, de sitter på ett räntebärande konto och som vi alla vet har det inte varit mycket ränta att hämta hem på senare år. Det gör att vi skulle behöva lite support från industrin.

Är öppna för allt

Drömmen, säger Mikael Gällstedt, vore om något större företag kunde gå in med ett bra belopp. Man är öppen för allt, till och med att byta namn på fonden om någon tillräckligt stor sponsor dyker upp. Förnyelse kan vara en väg att gå.
– Vi erbjuder en plattform där man kan vara säker på att pengarna hamnar rätt. Samtidigt är det viktigt att det inte behöver vara stora pengar, på temat ”många bäckar små” blir det pengar ändå.

Självfallet bör branschen vara med och sponsra framtiden. Det är ett bra sätt att visa de studerande att de är uppskattade. Om ni kan tänka er att bidra med en summa, vilket jag utgår från, är det bara att maila redaktionen så förmedlar vi kontakten. Maila till bo.wallteg@agi.se

Åke Sahlin var en ledande kraft i svensk förpackningsidustri på 60- och 70-talet.

Läs vidare

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

El- och råvarupriser tvingar Hylte Paper att varsla personal

60 av de ungefär 270 anställda på det halländska pappersbruket Hylte Paper varslas, rapporterar SVT. Enligt fackförbundet Pappers är det tjänster från alla delar av företaget som omfattas.
Hylte-bruk

Nu är det bestämt - Tako kartongbruk i Tammerfors läggs ner

Packnews har tidigare berättat om planerna på att stänga ner Tako kartongbruk i centrala Tammerfors, nu är beslutet taget.
Tako-mill

Danska STOK Group köper Scan Lux Flexible A/S

Danska STOK Group har skrivit under ett köpeavtal som gäller ett hundraprocentigt övertagande av aktierna i likaledes danska Scan Lux Flexible A/S. Affären ska vara genomförd inom ramen för mars månad.
SLF hovedkvarter_10.2024

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x