Skrämmande rapport: Mer plast än fisk i världshaven 2050!

PUBLICERAD: 21 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ett skrämmande perspektiv – år 2050 kan den sammanlagda vikten av kringflytande plast i världshaven överstiga vikten av all fisk…|Ellen MacArthur har två gånger satt världsrekord i solosegling runt jorden. Nu kämpar hon för miljön och agiterar för cirkulärekonomi via sin organisation Ellen MacArthur Foundation.

”Om inget görs kommer vi att ha mer kringflytande plast än fisk i världshaven år 2050, räknat i vikt!” Det säger Ellen MacArthur, berömd världsomseglare och grundare av miljö- och ekonomiorganisationen Ellen MacArthur Foundation, som bland annat förespråkar cirkulärekonomi.
I organisationens nyligen publicerade rapport ”The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics” konstateras att även om plast har många fördelar har den nuvarande globala plastekonomin stora nackdelar, som blir tydligare dag för dag.

”Med den nuvarande förväntade konsumtionstillväxten är scenariot att år 2050 kommer världens oceaner och hav att innehålla mer plast än fisk, räknat i vikt! Den globala plastindustrin kommer att förbruka 20 procent av den totala oljeproduktionen och stå för 15 procent av den årliga globala koldioxidbudgeten”, säger Ellen MacArthur.

Enligt Ellen MacArthur Foundations 118-sidiga rapport kommer hela 32 procent av alla plastförpackningar aldrig in i återvinningssystemen, vilket genererar betydande ekonomiska kostnader och orsakar stora miljöproblem såväl i världens hav som i urbana infrastrukturer.

”Priset för att i efterhand ta hand om de negativa effekter, som plastförpackningar på så vis orsakar plus kostnaderna i samband med utsläpp av växthusgaser från produktionen, kan försiktigt uppskattas till 40 miljarder US-dollar (ca 345 miljarder kronor) om året – vilket överstiger den samlade plastförpackningsindustrin vinstpott!”, säger Ellen MacArthur .

Den amerikanska organisationen American Chemistry Council (ACC) säger i ett uttalande med anledning av den uppmärksammade rapporten från Ellen MacArthur Foundation att den amerikanska plastindustrin redan arbetar intensivt för att öka återvinningen. I dagsläget återvinner man nästan tre miljarder kilo plast och ökar också energiåtervinningen från sådana plastprodukter, som inte är enkla av återvinna till ny plast.

”Beslutsfattare inom plastindustrin stöder aktivt åtgärder och program, som syftar till att dramatiskt öka återvinning av plast, speciellt för kategorier som styv plast och film”, säger ACC.

ACC pekar också vikten av att uppfylla det internationella m,anifest till lösningar på plastproblemen i världshaven, som antogs år 2011 och som undertecknades av mer än 60 plastindustrirelaterade organisationer och sammanslutningar från 34 länder. Manifestet har hittills lett till 185 olika projekt runt om i världen, som syftar till att minska och ta hand om marin nedskräpning.

”Vi inom plastindustrin välkomnar ytterligare möjligheter att samarbeta med andra i gemensamma insatser för att samla in och återvinna mer plast och för att se till att plast inte hamnar i den marina miljön,”, säger ACC.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex