Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

PUBLICERAD: 18 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari

Dags att börja gräva om bygget ska stå klart till slutet av året! Från vänster: Fredrik Liljeqvist – DS Smith – Cluster Director – Packaging Service Nordic Countries, Mikael Karlsson – Kommunstyrelsens ordförande Värnamo och Thorbjörn Sagerström – VD DS Smith Packaging – Nordic Countries.

DS Smith fortsätter sin satsning i den svenska verksamheten. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik på området Bredasten i Värnamo. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker – i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 m2.

Fabriken är speciellt utformad för att tillverka och tillgodose kundernas behov av kortare tillverkningsserier, samt för central lagring inom DS Smith Sverige. Utöver den egna tillverkningen av förpackningslösningar i wellpapp erbjuds även ett komplett utbud av förpackningsmaterial.

”Det är våra två arkanläggningar i Värnamo och Mariestad som vi slår samman. De servar främst kunder och grossister som inte har behov av de riktigt stora seriestorlekar vi tillverkar i wellpappfabrikerna i Värnamo och Mariestad. Vi lägger nu ihop vår förpacknings- och grossistverksamhet”, berättar Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith Norden.

Ledorden inför nybygget är effektivitet och hållbarhet. Genom att centralisera två fabriker till ett ställe förbättras logistiken samtidigt som maskinerna utnyttjas effektivare. Solceller och ett energisnålt produktionsupplägg kommer att sänka energiförbrukningen med minst tjugofem procent. Den nya fabriken i Värnamo kommer att sysselsätta cirka sextio personer, med prognos på växande personalbehov inom en överskådlig framtid.

”Arkananläggningen i Mariestad stängs och maskinerna flyttas till Värnamo. Totalt berörs arton personer som erbjuds att flytta med till Värnamo”, säger Thorbjörn Sagerström.

”I slutet av året ska den här anläggningen, som ligger i industriområdet Bredablick i direkt anslutning till E4 att stå klar. Vi får en toppmodern fabrik. Investeringen hamnar på tvåhundra miljoner kronor”.

DS Smith satsar hårt i Norden just nu, det är inte bara den nya fabriken man investerar i. I wellpappfabriken i Mariestad pågår investeringar på etthundratjugo miljoner kronor i bland annat lager och för att skapa en pallfri produktion. Dessutom kommer en trepunktslimmare från Mitsubishi på plats inom kort.

”Man kan kanske tycka att det är modigt att investera så kraftfullt i de oroliga tider som råder, men det kanske är bra att göra det nu och stå redo när det så småningom vänder, för det kommer det att göra”.

”Vi är dessutom i en sektor där fiber är råmaterial och där diskussionerna ofta handlar om just materialval, miljö och återvinning. Det gynnar oss”.

”Det går fortfarande bra för oss, även om vi kan känna viss avmattning inom vissa områden, till exempel inom e-handeln. Man brukar ju säga att wellpappindustrin är en bra konjunkturmätare och om det är så kan vi konstatera att det inte är dåligt på marknaden totalt sett”.

”Vi har tolv segment vi jobbar mot och går det dåligt någonstans går det ofta bättre inom något annat segment. Ett intressant område just nu är bilindustrin där omställningen till elbilar gör att det är mycket gods som flyttas i samband med nya projekt”.

Thorbjörn Sagerström är också ordförande i Grafiska Företagen och konstaterar att så här långt går det ganska bra i den grafiska branschen. Företagen verkar klara sig bra. Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx