Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

PUBLICERAD: 4 januari 2023
UPPDATERAD: 27 januari

Nya PKG 1300i, här med system både för iläggare och avläggare. Foto: Pressbild

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i. Premiärvisningen skedde på American LabelExpo. Med erfarenheter från PKG 675i har Konica Minolta löst några av dess problem och implementerat ett antal tillval i en helt ny maskin.

Den största förändringen är möjligheten att skriva ut på både wellpapp och vit kartong. Tryck på vit kartong kräver IR-torkning, eftersom färgen inte absorberas tillräckligt snabbt på den behandlade ytan. Torkningen med infrarött är dock valfri och kan utelämnas.

Det är genom att byta från kontinuerliga bläckstråleskrivhuvuden till HP:s termiska PageWide-skrivhuvuden som denna möjlighet har uppstått. Denna förändring innebär också att man byter från färgämnesbaserad färg till pigmenterad färg. Det säkerställer en bättre färgåtergivning, samtidigt som de livsmedelssäkra fördelarna bibehålls.

Digital styrning

De termiska skrivhuvudena är, enligt Konica Minolta, mer hållbara, billigare och mer pålitliga. Men detta är långt ifrån den enda förändringen, eftersom Konica Minolta har svarat på feedback från användare av den första maskinen.

Hastighet vid högsta upplösning, 1 200 x 1 200 dpi, anges till 28 fot per minut. Detta motsvarar cirka 8,5 meter. Den kan även skriva ut 1 200 x 600 och 1 200 x 300 dpi. Vid den lägsta upplösningen är hastigheten 88 fot per minut, eller cirka 26,8 meter.

Registreringssystemet har fått en digital styrning som ersätter indexeringshjulet, på grund av att wellpappens ojämnheter kan resultera i misspass. Det betyder att de optiska sensorerna tar upp plattans position och med ett förbättrat vakuum håller dem under skrivhuvudena.

Förbättrad reningsfunktion

Den möjliga höjden på mediet ökas från 16 millimeter till 50 millimeter. Det öppnar för möjligheten att skriva ut på wellpapp-material med tre lager (trewell), som är populärt i Nordamerika.

Under frammatningen av materialet rengörs ytan med en kombination av ljud- och vakuumenheter. En ljudvåg skapar en vibration i arket som släpper oönskat damm som sedan sugs bort, vilket både förbättrar ytan för utskrift och eliminerar risken för att skrivhuvudena blir igensatta.

En mer industriell lösning

Slutligen har maskinen tre vakuummotorer som ser till att även mycket poröst material hålls nere på ett stadigt sätt under tryckning.

Konica Minolta skriver i ett pressmeddelande att nya PKG 1300i är en mycket mer industriell maskin än den första versionen, som var mer lämpad för företag som tillverkade sina egna förpackningar på plats. Den nya maskinen är till för förpackningstillverkare som producerar ultrakorta serier som kan behöva skriva ut upp till 2 000 ark per dag.

Enheten kan matas manuellt eller kan förses med en valfri iläggare och avläggare för obevakad drift.

Text: Søren Winsløw, Sign Print & Pack, Danmark

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Trioworld etablerar starkt fotfäste i Nordamerika via köp av Malpack

Trioworld fortsätter att expandera. Nu säkrar man ett stark fotfäste i Kanada och USA via köpa av Malpack.
trioloop_stretchhood_1800x1800px

Senaste nytt

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Dagab pallar inte trä längre

Dagab byter nu från trä- till plastpallar från Svenska retursystem som är ett klimatsmartare alternativ.
Dagab

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching