Risk för snusbrist efter sent beslut om nya märkningar

PUBLICERAD: 28 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Från 20 maj ska snusdosor ha ny märkning – men hinner leverantörerna med att märka upp sina förpackningar?

Från och med den 20 maj ska snusdosor, som säljs i Sverige, vara försedda med ny märkning och information enligt den nya s.k. tobakslagen. Den nya skärpta lagstiftningen klubbades i riksdagen så sent som den 6 april och den 26 april presenterade Folkhälsomyndigheten vad som kommer att gälla och vilken information, som måste finnas på snusdosorna.
Men nu varnar bland annat den ledande snustillverkaren Swedish Match för att det är risk för snusbrist i landet, eftersom man anser att man får alldeles för kort tid på sig att implementera de nya märkningarna i produktionen.
”Jag tror aldrig att jag har varit med om kortare övergångsregler för någon näring tidigare”, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

De nya märkningsbestämmelserna är anpassade efter EU:s tobaksdirektiv och innebär bland annat att snusdosor, som säljs i Sverige, ska ha varningstexter både på sidan och botten, liknande de som finns på cigarettpaket.
Vidare får inte innehållsdeklarationen för snuset ange hur mycket – eller lite – nikotin, som finns i snuset.
”Man ska inte kunna marknadsföra snus genom att säga att ett visst märke innehåller mindre nikotin än andra och att de därför skulle vara mer hälsosamma”, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

De nya märkningsbestämmelserna från 20 maj gäller endast nyproducerat och nyförpackat snus. Butiker, som har kvar snusdosor med den gamla märkningen, får fortsätta att sälja dessa, dock längst till 20 maj 2017.

Men Patrik Hildingsson på Swedish Match menar att snus är en färskvara och att det är stor risk att det tar slut på snus i svenska butiker.
”Jag förutsätter att myndigheten kommer ut med nya förutsättningar, så att man inte tvingar seriösa företag att bryta mot lagstiftningen”, säger Patrik Hildingsson.

På Folkhälsomyndigheten säger man att det är själva lagstiftningsprocessen, som är orsak till att det blivit så kort tid mellan beslut och verkställighetsdatum.
”Vi har full förståelse för att det är kort tid. I Sverige har vi kommit igång väldigt sent med det lagstiftningsarbete, som krävs och innan lagen klubbades igenom, hade myndigheten inte bemyndigande att påverka processen. Vi har gjort vårt yttersta för att ta fram föreskrifterna så fort som möjligt”, säger Josefin Jonsson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x