Rekorddeltagande i Pro Cartons tävling Young Designers Award

PUBLICERAD: 9 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda (stående till höger), hade ett styvt arbete att reducera 460 bidrag till 25. (Bild Pro Carton)

Till årets upplaga av europeiska kartongförpackningsorganisationen Pro Cartons tävling ”Young Designers Award” har inte mindre än 460 bidrag skickats in av unga förpackningsstudenter i 70 skolor och universitet i 24 länder. Antalet bidrag är det högsta hittills, sedan tävlingen fick sin nuvarande form år 2012.

”Vi är mycket glada över att Pro Carton Young Designer Award har blivit en så väletablerad tävling för nya unga talanger i förpackningsindustrin. Anmälningarna har nästan tredubblats sedan 2012”, kommenterar Tony Hitchin, VD för Pro Carton.

Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda från internationella designbyrån SiebertHead, har haft ett första sammanträde, där man av de 460 bidragen utsåg 25 kartongbaserade lösningar i fyra kategorier, vilka gått vidare till en öppen omröstning på nätet för att där reduceras till tio finalister.

De fyra kategorierna i tävlingen är:
* Förpackningar för livsmedel och drycker
* Förpackningar för andra produkter
* Kreativa kartonglösningar – hur kartong kan användas utanför förpackningsområdet
* ”Rädda planeten” – hur kartong kan reducera eller ersätta plast

De tio slutfinalisterna kommer att bjudas in till den tävlingsgala för internationella kartongförpackningstävlingen European Carton Excellence Award, som hålls på Malta den 19 september i arrangemang av kartongorganisationen ECMA (European Carton Makers Association) som tillsammans med Pro Carton arrangerar tävlingarna.

Vid galamiddagen på Malta kommer vinnarna av de fyra kategorierna i Young Designers Award att tillkännages. De fyra vinner bland annat en fullt betald resa med studiebesök till Stora Ensos kartongbruk Fors utanför Avesta samt en praktiktjänstgöring hos ÅR Packaging i Lund.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}