Rekorddeltagande i Pro Cartons tävling Young Designers Award

PUBLICERAD: 9 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda (stående till höger), hade ett styvt arbete att reducera 460 bidrag till 25. (Bild Pro Carton)

Till årets upplaga av europeiska kartongförpackningsorganisationen Pro Cartons tävling ”Young Designers Award” har inte mindre än 460 bidrag skickats in av unga förpackningsstudenter i 70 skolor och universitet i 24 länder. Antalet bidrag är det högsta hittills, sedan tävlingen fick sin nuvarande form år 2012.

”Vi är mycket glada över att Pro Carton Young Designer Award har blivit en så väletablerad tävling för nya unga talanger i förpackningsindustrin. Anmälningarna har nästan tredubblats sedan 2012”, kommenterar Tony Hitchin, VD för Pro Carton.

Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda från internationella designbyrån SiebertHead, har haft ett första sammanträde, där man av de 460 bidragen utsåg 25 kartongbaserade lösningar i fyra kategorier, vilka gått vidare till en öppen omröstning på nätet för att där reduceras till tio finalister.

De fyra kategorierna i tävlingen är:
* Förpackningar för livsmedel och drycker
* Förpackningar för andra produkter
* Kreativa kartonglösningar – hur kartong kan användas utanför förpackningsområdet
* ”Rädda planeten” – hur kartong kan reducera eller ersätta plast

De tio slutfinalisterna kommer att bjudas in till den tävlingsgala för internationella kartongförpackningstävlingen European Carton Excellence Award, som hålls på Malta den 19 september i arrangemang av kartongorganisationen ECMA (European Carton Makers Association) som tillsammans med Pro Carton arrangerar tävlingarna.

Vid galamiddagen på Malta kommer vinnarna av de fyra kategorierna i Young Designers Award att tillkännages. De fyra vinner bland annat en fullt betald resa med studiebesök till Stora Ensos kartongbruk Fors utanför Avesta samt en praktiktjänstgöring hos ÅR Packaging i Lund.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex