Nu börjar Coca-Cola gå över till fastsatta skruvkorkar

PUBLICERAD: 20 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Nu börjar Coca-Cola gå över till plastflaskor med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”). I Storbritannien kommer de första flaskorna med de nya förslutningarna under andra halvåret i år. (Bild Coca-Cola)|De brittiska konsumenterna uppmanas se till att skruvkorken följer med vid återviningen. (Bild Coca-Cola)|Stephen Moorhouse är chef för CCEP i Storbritannien. (Bild CCEP)

Coca-Cola i Storbritannien meddelar att man nu börjar gå över till fastsittande skruvkorkar (s.k. tethered closures) på 1,5 liter dryckesflaskor.

Flaskorna med fastsatta skruvkorkar ska produceras av Coca-Cola Companys största tappningsföretag i Europa, Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), och de första flaskorna kommer att tillverkas vid CCEP:s anläggning i East Kilbride, Skottland, där man investerat 32 miljoner pund (ca 400 miljoner kronor) i modernare teknologi och processer.

De brittiska konsumenterna uppmanas se till att skruvkorken följer med vid återviningen. (Bild Coca-Cola)

”Tethered closures” (även kallade “tethered caps” eller “tethered lids”) är något som föreskrivs i EU:s Engångsplastdirektiv (SUP) som börjar gälla 2024. Enligt direktivet ska alla dryckesbehållare av plast med volymer upp till tre liter från och med juli 2024 vara försedda med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”). Med sådana fastsatta förslutningar anser EU att nedskräpningen av plastdetaljer väsentligen kommer att minska.

De första 1,5-liters flaskorna med de nya EU-anpassade skruvkorkarna beräknas komma ut i brittiska butiker under andra halvåret i år. De nya förslutningarna kommer i första hand att finns på flaskor med Coca-Cola-produkterna Fanta, Coca-Cola Zero Sugar och Diet Coke.

Stephen Moorhouse är chef för CCEP i Storbritannien. (Bild CCEP)

Coca-Colas 1,5-litersflaskor har i flera år samlats in och återvunnits i Storbritannien, men Coca-Cola har konstaterat i egna undersökningar att många konsumenter underlåter att skruva tillbaka plastkorkarna på tomma flaskor och i stället slänger dessa i hushållsavfallet.

”Detta är en liten förändring som vi hoppas kommer att få stor inverkan, och som ska säkerställa att när konsumenterna återvinner våra flaskor, så blir inga lock kvar”, säger Stephen Moorhouse, CCEP:s VD för Storbritannien.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x