Lämnar Spendrups och blir ny verkställande direktör för FTI

PUBLICERAD: 6 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Helena Nylén tillträder 1 september som ny VD för FTI. Hon ersätter Lars Påhlson, som vid sidan om posten som styrelseordförande även fungerat som tf. VD sedan förra hösten. (Bild FTI & Cloetta)

Den 1 september tillträder Helena Nylén – för närvarande varuförsörjningsdirektör på Spendrups – som ny VD för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. Hon ersätter Lars Påhlson, som haft rollen som tf. VD sedan förra hösten.

”Vi har sökt en person med gedigen ledarerfarenhet, genuint hållbarhetsfokus och med vana från ledning av stora och komplexa verksamheter. Helena är precis den ledare, som vi har letat efter och jag är väldigt glad att vi nu landat den här rekryteringen”, säger Lars Påhlson, som också är styrelseordförande i FTI.

FTI skriver i ett pressmeddelande att man sedan 25 år tillbaka har näringslivets uppdrag att samla in förpackningar och tidningar för att de ska återvinnas i så hög grad som möjligt. Intresset för återvinning och hållbarhet växer kraftigt. Mängden insamlade förpackningar ökar ständigt och slår nya rekord för varje år.

FTI:s verksamhet utgår från producentansvaret för förpackningar och tidningar. De ca 9.000 producenter, som är anslutna till FTI, får bland annat stöd i arbetet med design för återvinningsbarhet, rapportering och redovisning för att de ska kunna ta sitt producentansvar fullt ut.

”Jag är glad och stolt över förtroendet att få leda FTI framöver. Det är lite av ett drömjobb, att få vara mitt i det hållbarhetsarbete, som pågår för fullt i samhället. FTI:s roll i att öka återvinningsgraden av plast-, glas-, metall- och pappersförpackningar är otroligt viktig för att minska Sveriges miljöpåverkan. Jag ska bidra med allt jag kan till FTI för att vi tillsammans ska ge bästa möjliga värde i det arbetet för våra ägare, producenter och konsumenter”, säger Helena Nylén i en kommentar till sin utnämning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x