Lämnar Spendrups och blir ny verkställande direktör för FTI

PUBLICERAD: 6 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Helena Nylén tillträder 1 september som ny VD för FTI. Hon ersätter Lars Påhlson, som vid sidan om posten som styrelseordförande även fungerat som tf. VD sedan förra hösten. (Bild FTI & Cloetta)

Den 1 september tillträder Helena Nylén – för närvarande varuförsörjningsdirektör på Spendrups – som ny VD för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. Hon ersätter Lars Påhlson, som haft rollen som tf. VD sedan förra hösten.

”Vi har sökt en person med gedigen ledarerfarenhet, genuint hållbarhetsfokus och med vana från ledning av stora och komplexa verksamheter. Helena är precis den ledare, som vi har letat efter och jag är väldigt glad att vi nu landat den här rekryteringen”, säger Lars Påhlson, som också är styrelseordförande i FTI.

FTI skriver i ett pressmeddelande att man sedan 25 år tillbaka har näringslivets uppdrag att samla in förpackningar och tidningar för att de ska återvinnas i så hög grad som möjligt. Intresset för återvinning och hållbarhet växer kraftigt. Mängden insamlade förpackningar ökar ständigt och slår nya rekord för varje år.

FTI:s verksamhet utgår från producentansvaret för förpackningar och tidningar. De ca 9.000 producenter, som är anslutna till FTI, får bland annat stöd i arbetet med design för återvinningsbarhet, rapportering och redovisning för att de ska kunna ta sitt producentansvar fullt ut.

”Jag är glad och stolt över förtroendet att få leda FTI framöver. Det är lite av ett drömjobb, att få vara mitt i det hållbarhetsarbete, som pågår för fullt i samhället. FTI:s roll i att öka återvinningsgraden av plast-, glas-, metall- och pappersförpackningar är otroligt viktig för att minska Sveriges miljöpåverkan. Jag ska bidra med allt jag kan till FTI för att vi tillsammans ska ge bästa möjliga värde i det arbetet för våra ägare, producenter och konsumenter”, säger Helena Nylén i en kommentar till sin utnämning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax