Första tequilaflaskan av papper når butikshyllan

PUBLICERAD: 6 september 2022
UPPDATERAD: 24 januari

Tequilan som buteljeras i en pappersflaska och för tankarna till bag in box-funktionen finns snart i Sverige.

Tequila Buen Vato (spanska för god gangster) är världens första tequila buteljerad i pappersflaska och tar nu plats i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det skriver den svenska spritimportören Alias Smith.

94 procent papper

Tequilaflaskan består av 94 procent återvunnet papper och produceras i Jalisco, Mexiko, av Alias Smith. Innanför själva pappersflaskan finns en innerpåse som har en skruvkapsyl i plast i toppen.

Videon visar hur flaskan och innerpåsen separeras i  källsorteringen. Källa: Alias Smith

Enligt den svenska spritimportören, specialiserad inom tequila, minskas pappersflaskans koldioxidavtryck med cirka 84 procent i jämförelse med vanliga glasflaskor.

Vill gå i bräschen

Med pappersflaskan hoppas företaget kunna inspirera kunder och konkurrenter att minska sin miljöpåverkan.

– Med Buen Vato vill Alias Smith gå i bräschen och ge konsumenten en tequila som är mjuk, söt och god, samtidigt som vi ser till att miljöpåverkan blir slå lite som vi i dag kan uppbringa, säger vd:n Claes Puebla Smith.

Begränsad upplaga

Tequilan kommer att finnas tillgänglig i begränsad upplaga i 200 av Systembolagets butiker från och med 16 september.

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x