Förpackningsvärlden sörjer: Lars G. Wallentin avliden

PUBLICERAD: 21 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nestorn och förpackningsgurun Lars G. Wallentin har gått bort. Han blev 79 år.

En nestor inom den globala förpacknings- och designvärlden har gått bort. Lars G. Wallentin har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Lars föddes i Halmstad och gick grafisk utbildning på Grafiska Institutet i Stockholm, som var en statlig högskola för utbildning inom reklam. 
I mitten på 1960-talet flyttade han till Schweiz för ett jobb på Nestlés huvudkontor i Vevey. Där blev han kvar i nästan 40 år, under många år som ansvarig för förpackningsdesignen i koncernen. Han jobbade till exempel med utveckling och kreativa designlösningar för strategiska varumärken som Nestlé, Nescafé, Maggi, Buitoni, Nesquik och KitKat.

För mer än 10 år sedan gick Lars i pension, vilket inte var lika med att han trappade ner, snarare tvärtom. Lars kom att resa kors och tvärs över hela jorden för att hjälpa varumärkesägare att ta fram ny design och inte minst för att stå på scenen och utbilda personal på sitt mycket speciella och humorfyllda sätt. Oftast var åhörarna en viktig del av presentationerna och Lars delade frikostigt med sig av produktprover på sådant han tyckte var bra design. Lars hade helt enkelt förmågan att fånga åhörarnas uppmärksamhet, många gånger utan mikrofonförstärkning, röstresurserna räckte långt.

Jag hade glädjen att ha en nära kontakt med Lars och hans fru Christiane under många år och det blev många och långa samtal om, ja just det, förpackningar och design. Jag förstod snart, att det jag tyckte var bra design inte alls var det, när Lars hade sagt sitt. Lars visste vad som gällde och det var bara att rätta in sig i ledet.

Under många år har Lars också fungerat som skribent åt oss på tidningen nord emballage och bidragit med en rad väl illustrerade artiklar. Dessutom har han alltid ställt upp, när vi behövt hans tjänster på av oss arrangerade konferenser. Givmildhet och hjälpsamhet präglade Lars.

Rätt många månader i år tvingades Lars tillbringa på sjukhus i Schweiz. Jag hade möjlighet att besöka honom i början i sommaren och då såg framtiden trots allt ganska hoppfull ut. Lars var en rastlös person och plågades av att inte ha så mycket att göra i sin sjukbädd – mobiltelefonen, som han tidigare i livet inte varit en flitig användare av, kom att bli en form av räddning, det visade sig ju att den gick bra att både kommunicera och hämta info med.
Lars frågade mig också om han inte kunde få skriva en artikel till nord emballage, det var något att se fram emot i så fall, och jag sa självfallet ja. Tyvärr hanns den aldrig med, den sista punkten sattes på annat sätt.

Branschen har nu förlorat mycket förpackningsdesignkunskap och jag har förlorat en bra vän. Lars anda kommer dock att prägla branschen länge än, hans fyra böcker i favoritämnet förpackningsdesign lever kvar, böcker som översatts både till ryska och kinesiska. 

Lars Wallentin blev 79 år.

Bo Wallteg
Chefredaktör nord emballage

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x