Familjeföretaget som blev en global koncern

PUBLICERAD: 9 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Mikael Ahlbäck är VD i 60-års jubilerande Rani Plast.|Familjeföretaget Rani Plast ägs idag av Mikael Ahlbäck och hans syster Ulrika Ahlbäck.
|Vid Rani Plasts anläggning i Terjärv bygger man en 50 meter och sju våningar hög produktionshall

60-års jubilerande Ab Rani Plast Oy, som tillverkar förpackningslösningar av polyeten, startades för 60 år sedan, när företagets grundare ville stanna i sin finska hemby Terjärv (Teerijärvi), öster om Jakobstad i Österbotten, istället för att flytta till Sverige eller Amerika för att arbeta…
Idag placerar sig Rani Plast bland de 15 största aktörerna i Europa, när det gäller volym och under det här jubileumsåret har familjeföretaget påbörjat en betydande investering i Terjärv, där man bygger en linje för lantbruksfilm, som kostar 15 miljoner euro och som kommer att vara störst i sin klass i världen, när den är färdigställd.

”Vi har alltid investerat i Terjärv, även om byn kanske inte är den rätta platsen för investeringar, när man kollar på kartan var våra marknader finns.  Först ska råmaterialet fraktas hit och sedan ska de färdiga produkterna fraktas ut i världen! Terjärv är dock platsen, där vi vant oss vid att jobba. Vi har en personal med bred kompetens och i Österbotten är människorna flitiga”, säger Rani Plasts VD Mikael Ahlbäck, när han motiverar företagets starka förankring till hembygden.

Den nya linjen för lantbruksfilm kommer att nå full kapacitet sommaren 2017.  Det är fråga om en sjuvåningslinje, där plastfilmen består av sju lager. På filmlinjen är det möjligt att använda nya råmaterial och därigenom tillverka allt tunnare filmer. Samtidigt blir filmernas barriäregenskaper goda, vilket minskar syrets intrång i fodret och hjälper till att behålla ytfodrets kvalitet på högre nivå.

Rani Plast består av åtta dotterbolag, varav ett är Teri-Hus, som tillverkar storelementhus i Terjärv. Rani Plasts omsättning är 165 miljoner euro och man exporterar till över 40 länder. Största delen av produktionen finns i Terjärv, men man även försäljnings- och produktionsverksamheter på andra platser i Finland, samt i Sverige, Ukraina, Slovakien och Ryssland. Den ryska fabriken startades år 2012 i Kaluga, i närheten av Moskva.

”Tyvärr kan vi inte påverka sanktionerna och inte heller rubelns kursfluktuationer. Vi får arbeta hårt för att erövra marknaderna i Ryssland”, säger Mikael Ahlbäck.

Namnet Rani Plast är bildat av förnamnen hos grundarna , d.v.s. Nils, Alf och Ingmar Ahlbäck samt Runar Svartsjö. Idag ägs familjeföretaget av Mikael Ahlbäck och hans syster Ulrika Ahlbäck.

”Familjeföretag är ett bra sätt att fungera på marknaden. Vi kan fatta galna beslut, såsom att bygga en fabrik i Ryssland eller att investera i lantbruksfilmslinjen, som nu byggs som bäst. Om vi slänger bort pengar, är det fråga om våra egna pengar”, skrattar Mikael Ahlbäck.

Enligt honom kan ett familjeföretag vara mer flexibelt och även ha bättre risktagningsförmåga än ett företag med många ägare.

”Jag önskar att man i Finland kunde uppskatta familjeföretagandet i en större skala än idag och att det också skulle komma fram i beslutsfattandet. Då skulle företagandet locka flera och vi skulle ha flera tillväxtföretag i Finland. Det är svårt att vara stor redan från början”, avslutar Mikael Ahlbäck..

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx