De stora sjöarna har samma plastproblem som haven

PUBLICERAD: 20 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt en forskargrupp från Ontario har de fem stora sjöarna|som utgör gräns mellan USA och Kanada

Nu kommer forskarlarm om att problemet med kringdrivande plastavfall, som hotar den marina miljön, är lika stort i det stora sjöområdet Great Lakes i USA och Kanada, som det är i världens oceaner.
Stora sjöarna består av de fem stora färskvattenssjöarna Övre sjön (Lake Superior), Michigan-, Huron-, Eire– och Ontariosjön och enligt forskare vid The Ecohydrology Research Group i Waterloo, Ontario, har vissa ytavsnitt av sjöarna samma koncentration av kringdrivande plastsopor som rapporteras från flera håll i de stora oceanerna.

Avfallet i Great Lakes består av allt från sådana små mikropärlor av plast, som förekommer i kosmetikaprodukter, till stora plastprodukter som förpackningar, etc., vilka bedöms härröra från den stora mängd av fritidsaktivititeter, som förekommer på och vid sjöarna. Enligt forskarna kan av fallet skada ekosystemen, när fisk och andra organismer får i sig plastavfallet och det kan också få ekonomiska konsekvenser för fisket och för de samhällen runt sjöarna, som är beroende av båtliv och strandrekreationer.

Forskarna har också räknat på vad det kostar att rensa och hålla Great Lakes fria från plastavfallet och kommit fram till att det kostar cirka 500 miljoner US-dollar om året (cirka 4,2 miljarder kronor). För att få fram den kostnaden har man jämfört med kostnaderna för att rensa avfall och sopor från havsstränder, där enligt forskarna 80 procent av soporna utgöres av plast.

Kanada och USA delar på de stora sjöarna och ländernas gräns går genom sjöarna. År 1909 grundades en internationell gemensam kommission, som ska säkerställa vattenkvaliteten i sjöarna, vilka tillsammans utgör den största sammanhängande samlingen färskvattenssjöar i världen. De städer, som finns vid eller i sjöarnas omedelbara närhet, svarar för cirka en tredjedel av den ekonomiska aktiviteten mellan de båda länderna och förra året svarade regionen för en ekonomisk omsättning på 5,8 biljoner US-dollar…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax