Återvinning av förpackningar överträffar nationella målen

PUBLICERAD: 15 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Svenskarna är bra på att sortera förpackningar och använda återvinningsstationerna.|Återvinningen av metallförpackningar (t.ex. tomma kaviartuber) uppgick i fjol till 72|5 procent

De nationella målen för återvinning av förpackningar och tidningar slås fast av regeringen. För 2014 kan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) återigen redovisa ett resultat till Naturvårdsverket, som överträffar samtliga regeringens mål.
”Speciellt glädjande är att trenden fortsätter med att svenskarna lämnar fler plastförpackningar till återvinning. Först då kan vi använda dem till nytt material. På så vis bidrar svenskarna till att tillverkare av plastprodukter kan använda återvunna förpackningar i stället för råolja vid tillverkning av till exempel bildelar, byggmaterial eller blomkrukor”, framhåller Kent Carlsson, VD för FTI.

För att kunna jämföra FTI:s återvinningsgrad mot målen divideras mängden materialutnyttjade förpackningar och tidningar, som samlats in från hushåll och verksamheter under ett år, med vikten av den totala mängd, som FTI-anslutna företag producerat och/eller sålt på den svenska marknaden.

”Förpackningar eller förpackningsmaterial, som slängs i soppåsen, försvinner tyvärr ut ur kretsloppen, men allt som vi får in, körs till återvinning till nytt material”, säger Kent Karlsson.

Av återvinningsgraden för 2014 kan speciellt noteras den rekordhöga återvinningen av glasförpackningar.
”Återvinningsgraden av glasförpackningar 2014 uppnår sensationella 93 procent, vilket nås genom att vi är världsbäst i kedjan från insamling, process och avsättning”, säger Kent Karlsson.

Av hävd är vi svenskar också bra på att lämna tidningar och motsvarande typ av pappersprodukter till återvinning, men trots detta kan FTI inte uppge återvinningsgraden för detta materialslag.
”Då det gäller tidningar kan vi fortfarande inte rapportera återvinningsgraden. Vi har ingen uppgift över mängden returpapper, som sätts på marknaden, eftersom producentansvaret sedan ett antal år inte respekteras av ett antal olika aktörer. Den uppkomna situationen är olycklig och medför fortfarande brister även i den nationella statistiska uppföljningen”, säger Kent Carlsson.

Procentuellt såg återvinningsgraden för olika förpackningsmaterial under 2014 ut så här (regeringens återvinningsmål inom parentes):
* Pappersförpackningar:    77,9 %     (65 %)    
* Plastförpackningar:    38,4 %    (30 %)
* Metallförpackningar:    72,5 %    (70 %)
* Glasförpackningar:    93,0 %    (70 %)
* Tidningar:    Ingen uppgift    (75 %)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex