Weber ökar kontrollen och flexibiliteten

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
CEO Tobias Weber var speciellt stolt över deras nya inline etikettlösning, WeLabel 5000. Foto: Søren Winsløw

Weber, känt för sina stycknings- och förpackningslinjer för livsmedel, höjer digitaliseringsnivån och tillför ett antal nyheter till sina förpackningslinjer. Det framkom vid ett pressmöte på interpack.

Vd och delägare i familjeföretaget, Tobias Weber, berättar att man under ett antal år har arbetat intensivt med att koppla ihop alla sina produktionslinjer med Internet (IoT). Det innebär att en hel produktionslinje, som till exempel består av en slicer, staplare, transportband, buffert, plockare, packare, kvalitetskontroll och placering i lådor, kan styras, samt stoppas och startas från valfri arbetsstation längs produktionslinjen, eller för den delen någon annan arbetsstation.
På interpack valde man att introducera ett antal nyheter, där vi fokuserar på fyra av dem här.

Inline etikettapplikation

Nyheten som stod klart högst upp på Tobias Webers lista var en ny modul för etikettapplicering. En stor del av Webers kunder behöver normalt ha etiketter på livsmedelsförpackningarna och måste därför köra dem genom en extra process för att uppnå detta. Det är inte längre nödvändigt eftersom det nu kan hanteras inline i förpackningslinjen. Modulen kan sättas in nästan var som helst i produktionslinjen och kan applicera etiketter i flera olika bredder och på flera tråg samtidigt. Etiketterna är självhäftande etiketter på rullar.

Modulen heter WeLabel 5000 och kan applicera etiketter på både topp och botten samtidigt. Det gör att man till exempel kan ha en mer färgglad etikett på toppen med innehåll och prisinformation, medan man längst ner kan lägga spårningsinformation, datummärkning, streckkoder med mera.

Den digitala tvillingen ökar produktiviteten och hållbarheten

För några år sedan utvecklade Weber sina egna knivar för att skära kallskuret med mera. De tillverkar dem själva och de går under namnet DuraBlade för att understryka deras långa hållbarhet. Men även om hållbarheten är lång behöver de ändå slipas då och då. I stället för att vänta på att kniven ska bli matt och sedan vässa den tills den ser vass ut igen, har Weber utvecklat en ”digital tvilling” för varje blad de producerar.

Denny Wolf är arkitekten bakom WeSharp-systemet, som håller DuraBlade-knivarna vassa och säkerställer längsta möjliga livslängd. Foto: Søren Winsløw

Varje blad har en graverad streckkod som gör den unik. Eftersom de kan tillverkningsprocessen och materialet och har mer än 10 års data om hur knivar slits, kan de göra modeller som mycket exakt förutsäger när en kniv närmar sig tiden för slipning. Den digitala slipmaskinen (WeSharp 7000) kan även utföra en helt perfekt slipning (vinkel och djup), vilket gör att du inte slipar mer än absolut nödvändigt. På så sätt kan du undvika oförutsedda produktionsstopp och säkerställa en längre hållbarhet på knivarna.

När kniven är slipad uppdateras data om kniven så att knivens status när som helst kan ses i Webers IoT-baserade system.

Övervakning för optimering

Weber visade också hur deras system kan utrustas med övervakningskameror som är direkt integrerade i systemet. Du väljer var och hur många kameror du vill använda, och det ger dig möjlighet att övervaka kritiska processer och om du upplever ett definitivt produktionsstopp sparas data automatiskt, så du kan ringa upp filmerna och se vad som har gått fel.

Weber kan övervaka hela produktionen från en och samma arbetsstation och få data om energiförbrukning, knivarnas skick och granska videosekvenser från produktionen. Foto: Søren Winsløw.
Icke invasiv testning av förpackade livsmedel

Sist men inte minst introducerade Weber ett icke invasivt test av de förseglade livsmedelsförpackningarna. Testet sker genom att försiktigt suga in folien i en liten bubbla, som sedan belyses och analyseras spektralt för att bestämma syrehalten. Du väljer själv i vilka intervaller testet ska genomföras, eftersom det saktar ner produktionshastigheten.

De blå ”fötterna” håller nere folien medan ett vakuumsug vid den röda pilen drar upp folien en aning så att den kan skenas igenom för att testa syrehalten. Foto: Søren

Tobias Weber avslutade med att understryka att Weber tillverkar alla maskinkomponenter och system själva, vilket bidrar till att ge dem den insikt som gör det möjligt att uppnå den höga grad av integration som de uppnått.

 

 

Läs vidare

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x