Går du och funderar på att ställa ut på interpack nästa år är det nästan bara att lägga ner de tankarna. I vanlig ordning är mässan utsåld mer än ett år innan den blir verklighet. Cirka 2 800 utställare från hela världen kommer att finnas i hallarna. Troligen står ett större antal företag på kö för att få chansen via ett eventuellt återbud. Men, det kanske finns en chans att få plats ändå ändå enligt mässdirektören, Thomas Dohse.
– Om du har missat anmälningstiden kan jag bara uppmuntra dig att kontakta oss igen, säger Thomas Dohse. Planering pågår fortfarande. Vi undersöker varje begäran individuellt och försöker hitta de rätta lösningarna.
Tydliga hallar
interpack har ett antal huvudsakliga områden man täcker via utställarna. Det handlar om lösningar för mat, dryck, konfektyr, bakverk, läkemedel, kosmetika, non-food och industrivaror. De har sina egna hallar. Den expansiva delen i hjärtat av interpack – förpackningsmaterial och förpackningsvaror – tillsammans med maskiner för märkning och etikettering, tillverkning av förpackningsmaterial och integrerat förpackningstryck, samlas också i sina egna hallar. Delen med företag som levererar komponenter har för första gången med två egna hallar.
I tider av samhälleliga och geopolitiska omvälvningar är dialogen inom denna globala gemenskap viktigare än någonsin. Digitalisering, resurspriser, försörjningskedjor, nya regler, förändrat konsumentbeteende och kravet på mer hållbarhet – allt detta påverkar sektorn och förändrar affärsmodeller och produktionsprocesser. På interpack kommer framtidsinriktade lösningar att presenteras, drivkrafter ges och hållbara, effektiva och säkra förpacknings- och processmetoder kommer att arbetas gemensamt med.
Framtidsinriktade ämnen
För att möta dagens utmaningar i industrin lägger interpack 2026 sitt fokus specifikt på framtidsinriktade ämnen.
Smart Manufacturing är synonymt med mer intelligent, hållbar och ekonomisk produktion. Maskinsektionen på interpack presenterar nya lösningar för detta – till exempel inom områdena AI-stödda system, robotik, automation, intelligent styrning, ”värde från data” och resurseffektivitet.
Innovative Materials sätter fokus på cirka 1 000 utställare i förpackningssektionen. Nya plastmaterial, fiberbaserade material och intelligenta beläggningar är exempel. Monomaterial, biobaserade lösningar och Design for Recycling främjar cirkulär användning och minskar materialanvändningen.
Allt detta kräver kvalificerade medarbetare. Future Skills kretsar kring omvandlingen av arbetslivet inom sektorn. Fokus ligger på kvalificering, främjande av unga talanger, digitalt kunnande och den kompetens som krävs för framtidssäkra processer och teknologier.
– Industrin formas av två centrala trender, hållbara förpackningslösningar som cellulosabaserade eller monomaterial, plus ökande automatisering, för att minska beroendet av kvalificerad personal inom vissa områden. Något blir samtidigt uppenbart, välutbildade medarbetare är fortfarande avgörande. Det viktigaste företagen kan göra för att sticka ut är att erbjuda sina anställda meningsfulla uppgifter som gör att de verkligen kan påverka, säger Markus Rustler, vd och koncernchef på Theegarten-Pactec och vd för interpack 2026.
Flera specialevenemang finns i programmet vid sidan av själva mässan. De inkluderar Spotlight Forum, där experter diskuterar sektorns aktuella trender. Start-Up Zone tar med sig nya idéer och nya perspektiv på scenen. Med Women in Packaging lägger interpack fokus på kvinnliga kvalificerade yrkesmän och deras roll i branschen.