interpack utsålt som vanligt men det kan finnas chans att få en utställningsyta

PUBLICERAD: 15 april 2025
UPPDATERAD: 15 april

Går du och funderar på att ställa ut på interpack nästa år är det nästan bara att lägga ner de tankarna. I vanlig ordning är mässan utsåld mer än ett år innan den blir verklighet. Cirka 2 800 utställare från hela världen kommer att finnas i hallarna. Troligen står ett större antal företag på kö för att få chansen via ett eventuellt återbud. Men, det kanske finns en chans att få plats ändå ändå enligt mässdirektören, Thomas Dohse.

– Om du har missat anmälningstiden kan jag bara uppmuntra dig att kontakta oss igen, säger Thomas Dohse. Planering pågår fortfarande. Vi undersöker varje begäran individuellt och försöker hitta de rätta lösningarna.

Tydliga hallar

interpack har ett antal huvudsakliga områden man täcker via utställarna. Det handlar om lösningar för mat, dryck, konfektyr, bakverk, läkemedel, kosmetika, non-food och industrivaror. De har sina egna hallar. Den expansiva delen i hjärtat av interpack – förpackningsmaterial och förpackningsvaror – tillsammans med maskiner för märkning och etikettering, tillverkning av förpackningsmaterial och integrerat förpackningstryck, samlas också i sina egna hallar. Delen med företag som levererar komponenter har för första gången med två egna hallar.

I tider av samhälleliga och geopolitiska omvälvningar är dialogen inom denna globala gemenskap viktigare än någonsin. Digitalisering, resurspriser, försörjningskedjor, nya regler, förändrat konsumentbeteende och kravet på mer hållbarhet – allt detta påverkar sektorn och förändrar affärsmodeller och produktionsprocesser. På interpack kommer framtidsinriktade lösningar att presenteras, drivkrafter ges och hållbara, effektiva och säkra förpacknings- och processmetoder kommer att arbetas gemensamt med.

Framtidsinriktade ämnen

För att möta dagens utmaningar i industrin lägger interpack 2026 sitt fokus specifikt på framtidsinriktade ämnen.

Smart Manufacturing är synonymt med mer intelligent, hållbar och ekonomisk produktion. Maskinsektionen på interpack presenterar nya lösningar för detta – till exempel inom områdena AI-stödda system, robotik, automation, intelligent styrning, ”värde från data” och resurseffektivitet.

Innovative Materials sätter fokus på cirka 1 000 utställare i förpackningssektionen. Nya plastmaterial, fiberbaserade material och intelligenta beläggningar är exempel. Monomaterial, biobaserade lösningar och Design for Recycling främjar cirkulär användning och minskar materialanvändningen.

Allt detta kräver kvalificerade medarbetare. Future Skills kretsar kring omvandlingen av arbetslivet inom sektorn. Fokus ligger på kvalificering, främjande av unga talanger, digitalt kunnande och den kompetens som krävs för framtidssäkra processer och teknologier.

– Industrin formas av två centrala trender, hållbara förpackningslösningar som cellulosabaserade eller monomaterial, plus ökande automatisering, för att minska beroendet av kvalificerad personal inom vissa områden. Något blir samtidigt uppenbart, välutbildade medarbetare är fortfarande avgörande. Det viktigaste företagen kan göra för att sticka ut är att erbjuda sina anställda meningsfulla uppgifter som gör att de verkligen kan påverka, säger Markus Rustler, vd och koncernchef på Theegarten-Pactec och vd för interpack 2026.

Flera specialevenemang finns i programmet vid sidan av själva mässan. De inkluderar Spotlight Forum, där experter diskuterar sektorns aktuella trender. Start-Up Zone tar med sig nya idéer och nya perspektiv på scenen. Med Women in Packaging lägger interpack fokus på kvinnliga kvalificerade yrkesmän och deras roll i branschen.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx