Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

PUBLICERAD: 1 juni 2023
UPPDATERAD: 1 juni
Vi tillhör de riktigt stora leverantörerna av print-and-apply utrustning, säger Magnus Sidling. Foto Bo Wallteg

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta. Packnews träffade Magnus Sidling, som är ganska ny på företaget, i montern och frågade vad som är så speciellt med deras utrustningar?

– Evolabel bildades för femton år sedan av fyra personer som fortsatt är verksamma i företaget. De jobbade hos en större tillverkare av märkningstutrustning som försvann utomlands och insåg då att de hade idéer som gjorde det intressant att köra på egen hand.

Man började utvecklingen från ett annat håll än vad som är vanligt, i stället för att börja med hårdvaran startade man med systemtänket och frågade sig ”vad är det vi behöver lösa?” När kommit fram till det började man utveckla tekniken. Allt man gör i Mölndal är egentillverkat, man köper inte några delar. Hela koncepten bygger på att det ska vara enkelt tack vare smart teknik.

– Vi gick helt enkelt in med en helt ny vision med målet att vara användarvänligt, säger Magnus Sidling.

– Våra kollegor i branschen har kanske runt 10 valsar i sina system, valsar som banan ska gå genom. Vi har en vals och styr resten elektroniskt, då har man full koll och det är enkelt att komma igång.

Pallmärkare

I montern visade man sin pallmärkare FlexWipe tillsammans med Evolabels Motorized Stand XL – som gör det möjligt att märka pallar på olika höjder. Den jobbar helt utan krav på skydd runt om, en gallerbur är annars vanligt. FlexWipe reagerar omedelbart om någon kommer för nära och stänger av och går tillbaka. Det gör jobbet mer flexibelt. Den applicerar etiketten, en borste ser till att den sitter ordentligt och en scanner i armen läser av streckkoder så allt blir rätt. Integreringen ska vara enkel och intresserar många företag. Ett exempel är Axfoods nya anläggning i Stockholm som flera av den.

Smart pallmärkare. Foto: Bo Wallteg
Co-Op systemet

Det andra systemet man hade i montern var den så kallade Co-Op lösningen där ett innovativt mjukvarukoncept gör att en grupp skrivare kan kommunicera och arbeta tillsammans.

– Upp till fyra applicerare kan jobba tillsammans och för det behövs inte en massa programmering. Allt finns redan i mjukvaran, berättar Magnus Sidling.

– Man väljer en maskin som ledare och sedan kan en vara passiv som back-up medan resterande två jobbar tillsammans med ledare. Upp till etthundratjugo appliceringar per minut är möjligt och det som märks kan vara en blandning av påsar och lådor vilket gör det intressant för e-handeln.

De maskiner som inte är ledare knyter an till ledaren och inte tvärt om.

Etablerar kontor i USA

Evolabel jobbar med partners, man har fyrtiofem runt om världen. En stor marknad är Australien och Nya Zeeland, men majoriteten hamnar i Europa.

– Även Nordamerika är intressant för oss och den marknaden växer snabbt, faktiskt så snabbt att vi inom kort kommer att etablera ett kontor i USA. Det är fortfarande sälj via partners, men vi vill ha ett showroom och kunna supporta våra partners där. Vi har kunder som Coca Cola och Wal-Mart i USA och några stora order på väg som vi inte kan berätta om ännu.

En styrka hos Evolabel är enligt Magnus Sidling att man kan leverera mycket snabbt, ofta inom fem veckor vilket säger han, är unikt. I år har man som mål att leverera ettusen fyrahundra maskiner, förra året var det ettusen.

– Det är en hög siffra och den innebär att vi placerar oss bland de riktigt stora leverantörerna i världen på den här typen av utrustning.

 

Läs vidare

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx

Weber ökar kontrollen och flexibiliteten

Weber, känt för sina stycknings- och förpackningslinjer för livsmedel, höjer digitaliseringsnivån och tillför ett antal nyheter till sina förpackningslinjer. Det framkom vid ett pressmöte på interpack.
weber_labelx

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax