Storsatsar på e-handelslogistik

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 

En av årets nyheter på Logistik & Transport är en storsatsning på e-handelslogistik. Innehållet har tagits fram av konferensrådet med Arne Andersson, e-handelsexpert från Postnord och Carl Lumsden, logistikchef på bygghemma.se i spetsen.

Nordisk e-handel är en bransch i stark tillväxt och det ställer stora krav på en hög utvecklingstakt av sina logistik- och transportflöden.

Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord menar att:
– Den kraftiga tillväxten i Norden visar att den nordiska e-handelsmarknaden spelar en allt viktigare roll både för konsumenter och företag. Med ökad tillväxt följer även ökade konsumentkrav. Konsumenten idag vill ha sina varor levererade allt snabbare och de vill själva välja hur varan skall levereras. Effektiv lagerhållning och snabba transporter är en förutsättning för att lyckas med e-handel idag. Logistik och varuförsörjning är för en e-handlare lika affärskritiskt som innovationskraft och servicetänkande.

E-handelsdelen kommer belysa ett flertal intressanta områden och utmaningar som dagens e-handlare ställs inför. Nedan presenteras ett urval av intressanta punkter ur 2016 års konferensprogram som berör e-handelslogistik:

· Vilken är den bästa affärsmodellen inom bygghandeln?
Eget lager, egen distribution, egna varumärken eller stor sortimentsbredd, externa varumärken, 3PL-lösningar och ”drop shipment”. Carl Lumsden, logistikchef på Bygghemma.se diskuterar lösningarnas för och nackdelar.

· Vem vinner maktkampen inom dagligvaruhandeln?
Här medverkar beslutsfattare från Lidl, ICA, Mathem.se, Mat.se, Linas Matkasse med många fler.

· Stora mängder order med få orderrader – en e-handlares vardag.
Vilken är den bästa tekniken och processen? Hur får man ekonomi i detta? Automatisera eller plocka manuellt? Skall man köra eget lager eller 3PL?

· Förpackningens roll inom e-handelsdistribution.
Smarta förpackningar som underlättar hantering, transporter, returer, förbättrar lagring, ger hållbarhet och kapar kostnader i alla led när förpackningen används rätt. Förpackning och packmoment utgör en stor kostnad för e-handlare. Kyl- och värmeförpackningar som underlättar e-handelns dagligvarudistribution. Rätt märkning, smarta etiketter, RFID-lösningar ger effektivitet i flödet.

Inom kort kommer Logistik & Transport i samråd med konferensrådet avslöja fler spännande programpunkter och talare från branschen.

PostNord Arne AnderssonArne Andersson,
e-handelsexpert från Postnord

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Hon tar över vd-stolen

Malin Jennerholm som har lång erfarenhet på ledande positioner inom livsmedelsbranschen blir ny vd på Svenska Retursystem efter årsskiftet.
Malin-Jennerholm-scaled

Scanpack i bilder

Packnorth var på plats och bevakade Scanpack, som arrangeras på Svenska mässan i Göteborg den 4-7 oktober. Här är en bildkavalkad från mässan som bjöd på innovativa material, maskiner, förpackningslösningar och mycket mer.
Scanpack

Mer återvunnen plast i stötdämpande produkter

Sealed Air implementerar mer återvunnen plast i sina förpackningslösningar. Tre nya uppblåsbara och stötdämpande filmer släpps för att skydda produkter vid förvaring och leveranser.
SealedAir_Fill-Air-RC

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620