Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

PUBLICERAD: 27 maj 2024
UPPDATERAD: 28 maj

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.

Hybrid Software – MyCloudFlow

Hybrid Software, mest känt för sina förpackningslösningar, visar sin senaste SaaS-lösning (Software as a Service) MyCloudFlow. Det är en molnbaserad lösning där Hybrid tar på sig ansvaret för företaget och säkerställer tillgänglighet, uppdateringar, backup och eliminerar behovet av lokala investeringar och IT-installationer. Med MyCloudFlow kan man utföra alla åtgärder från vilken dator som helst, var som helst.

Fujifilm – Revoria 12500

Fujifilm visar för första gången i Europa sin tonerbaserade B2-skrivare Revoria 12500. Det är den första B2-duplex tonerskrivaren på marknaden med ett format på 750×662. Den kan skriva ut på papper och syntetiskt material upp till 450 g/m2. Med den verkar Fujifilm ha brutit ett storlekshinder, så det blir intressant att se vad den kan prestera.

Konica Minolta – AccurioJet 60000

För sex år sedan lanserades KM1 och senare KM1e. En digital UV-inkjet i B2-format som kunde skriva ut cirka 2 500 ark per timme. Nu kommer efterföljaren AccurioJet 60000, som tar hastigheten till en ny nivå med upp till 6 000 ark per timme.

Koenig & Bauer – CutPRO X 106

Koenig & Bauer har gått från att vara en tryckmaskinstillverkare till att vara ett teknologiföretag. De är den näst största utställaren på Drupa, och det är svårt att välja eftersom de har allt. Ändå har jag valt deras CutPRO X 106. Den är utvecklad baserat på Rapida-serien i mellanformat och inkorporerar den senaste stansningsteknologin med ett nästan obegränsat användningsområde: Stansning, prägling, falsning, perforering, punktskrift på läkemedelsförpackningar, presentationsmappar eller in-mould-etiketter för färgburkar – allt är möjligt enligt K&B.

Durst – KJet hybrid etikettmaskin

KJet är en kombination av inkjet och flexo. En hybrid etikettlösning som gör det möjligt att utföra både flexo- och digitaltryck. Den är utvecklad i samarbete med leverantören av flexomaskiner, Omet.
Duncan Ferguson från Epson berättar om deras satsning på hållbarhet och lokal produktion inom bland annat textilier.

Duncan Ferguson från Epson berättar om deras satsning på hållbarhet och lokal produktion inom bland annat textilier.

Epson – SureColor T7700DM och P8500D

Epson fokuserar på mikrolösningar, miljö och lokal produktion. Det återspeglas i utvecklingen av nya skrivare som är kompakta, modulära och uppgraderbara. På Drupa kan man bland annat se två nya skrivare SureColor T7700DM och P8500D, som utvecklats baserat på detta koncept.
Canon har med tiden utrustning för alla segment inom den grafiska världen och presenterar ny utrustning för etikett- och förpackningssegmentet, berättar Jennifer Kolloczek, senior marketing and innovation manager från Canon.

Canon har med tiden utrustning för alla segment inom den grafiska världen och presenterar ny utrustning för etikett- och förpackningssegmentet, berättar Jennifer Kolloczek, senior marketing and innovation manager från Canon.

Canon – LS2000 och Edale Digital

Canon har bland annat fokus på etikett- och förpackningsmarknaden och visar dels sin Labelstream LS2000 för första gången utanför Japan, dels visar de en konceptlösning på en digital kartongskrivare baserad på deras samarbete med Edale, som utvecklar flexomaskiner. Det blir intressant att se vad de har i åtanke.

Horizon – iCE LiNK

Horizon kommer att fokusera på smart bokproduktion. Med deras molnbaserade arbetsflödessystem iCE LiNK kommer de att visa hur digitala utskrifter 100% automatiskt kan omvandlas till färdiga böcker i olika upplagor, format och tjocklekar. Detta kommer att kompletteras med robotteknologi och intelligenta transportsystem för att optimera effektiviteten.

Kongsberg – Ultimate

Kongsberg Ultimate är en ny skärmaskin avsedd för förpacknings- och displayproduktion. Avgörande för hastigheten i skärmaskiner är accelerationen. Med upp till 2,7G acceleration kan den skära upp till 165 m/min. Kongsberg Ultimate är också utrustad med SmartZone, en närhetsstyrd säkerhetsfunktion som sänker hastigheten om någon rör sig inom säkerhetszonen.

Zünd – Robot Portable 175

Robot Portable 175 är en vidareutveckling av 130-robotmodellen som kan lägga på och ta bort objekt från skärbordet. Den har längre räckvidd (175 cm) och kan lyfta 20 kilo (10 kilo för 130-modellen). Det ger en betydligt större funktionalitet. De kommer också att visa en ny pinch-gripper, som kan lyfta tyger från skärbordet.

Ricoh – Ricoh Pro Z75

Ricoh Pro Z75 skriver ut 4 500 ark per timme på ena sidan och hälften på andra sidan. Den har en upplösning på 1 200 dpi vid alla hastigheter med fyrfärg (CMYK) pigmentbaserat bläck och ett torksystem som gör att arken är redo för omedelbar efterbehandling. Ricoh Pro Z75 kan skriva ut på både obestruket, inkjetbehandlat och offsetbelagt material upp till 400 g/m2 med en maximal arkstorlek på 585 mm x 750 mm.

Heidelberg – Speedmaster XL 106

För Heidelberg kommer huvudfokus på Drupa att vara lanseringen av den nya Speedmaster XL 106 och dess produktionshastighet på 21 000 ark per timme. Med automatisering av alla processer från CTP, automatisk plåtisättning och den nya generationen av CutStar, kompletterat med kollaborativ robotteknologi och StackStar C, är vi nära en driftsfri tryckmaskin.

Kurz – DM Maxliner 3D

Kurz, mest känt för sina folier, visar den digitala efterbehandlingsmaskinen DM Maxliner 3D, utvecklad hos deras dotterbolag Steinemann. Den utför partiell lackering med upp till 10 000 ark per timme eller applicerar folie (inklusive metallfolie) med upp till 5 000 ark per timme. Samtidigt kan den, med upphöjt lack, skapa präglingseffekter.

ECO3 – Robotlösningar för CTP

ECO3, tidigare Agfa Offset Solutions, levererar idag lösningar för både offset och flexo. På Drupa kommer de bland annat att demonstrera sina robotlösningar för CTP, som i många fall är en billigare och mindre arbetskraftskrävande lösning än exempelvis en kassetthanterare.

Highcon – Beam 3 och BeamWriter

Highcon presenterar sin senaste laserskärare Beam 3. Den är 50% snabbare än Beam 2. Samtidigt har de flyttat tillverkningen av digitala stansformar till en separat enhet – Beam Writer. Den kan betjäna flera laserskärare och gör därmed processen ännu mer effektiv.
Benny Landa fortsätter att garantera en bra show. Entusiasmen är intakt när han visar resultat från deras nya maskiner.

Benny Landa fortsätter att garantera en bra show. Entusiasmen är intakt när han visar resultat från deras nya maskiner.

Landa Printing – S11P

Med de nya modellerna S11 och S11P närmar sig Landa Printing de mål de satte när de lanserade tekniken 2012. 11 200 ark per timme låter bra om kvaliteten kan matcha. Landa kommer eventuellt också att visa en konceptmodell på en rullbaserad tryckmaskin – W11.

HP – PrintOS Production Beat

HP kommer att definiera industrins tillvägagångssätt för automatisering genom artificiell intelligens och robotteknologi. På Drupa lanserar de PrintOS Production Beat Support för analogt tryck- och efterbehandlingsutrustning för att ge kunderna möjlighet att övervaka all sin produktionsutrustning, inte bara HP-maskiner. Det består av en mängd olika tjänster, varav flera är baserade på AI. HP är den största utställaren på mässan.

Manroland GOSS – Varioman

Varioman f:Line är Manrolands svar på att hitta nya marknader för sina roterande maskiner. Varioman f:Line är för tryck på falskartong i banor och stödjer den globala övergången från plast till förpackningar i papper.

Läs vidare

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Scanpack firar 60 år med extra allt

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.
Monika Ölund och Anna Lena Friberg, Scanpackx

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a