Förpackningsindustrin fortsätter att leverera, men en lång kris kan ge problem enligt Packnews och nord emballages undersökning.
Vi lever i tuffa tider, där ingenting är som det brukar vara. Coronaviruset bryter isär det samhälle vi är vana vid och företag drabbas hårt. När och hur det här ska sluta vet ingen, men med lite tur kan hösten bli en återhämtningsperiod. Bara för att det blåses faran över, är det naturligtvis inte så att allt återgår till det normala igen över en natt.
Förpackningsindustrin drabbas naturligtvis också, men kanske är det så att vi rent generellt kan klara oss ur eländet på ett bättre sätt än andra industrigrenar. Så har det varit förr, och nu känns det som att vissa delar av branschen faktiskt rent ordermässigt går bättre än tidigare. Sen uppkommer så klart en massa problem med personal och materialförsörjning med mera.
Packnews och tidningen nord emballage har gjort en snabbenkät ute i branschen för att få en indikation på läget. Vi har fått in uppgifter från ett hundratal slumpmässigt deltagande företag och resultatet är intressant. Drygt åttio procent av de tillfrågade säger att det är ”business as usual” eller till och med att det går mycket bättre rent ordermässigt. Det har naturligtvis att göra med vart man främst levererar, livsmedels- och läkemedelsförpackningar drabbas sällan hårt, och det gäller nog den här gången också. Nära fyrtio procent av de svarande levererar denna typ av förpackningar.
En viss försiktighet inträder, många håller hårt i kassan och därmed drabbas planerade investeringar som stoppas eller skjuts på framtiden, men faktum är att det verkar finnas rätt mycket investeringsvilja kvar.
Vi är medvetna om att vissa företag, som jobbar mot flera områden, skulle kunnat svara både ja och nej på vissa frågor, men vid en genomgång av svaren kan vi konstatera att det bara verkar vara ett fåtal som framfört detta.
Bo Wallteg
Chefredaktör
Packnews och nord emballage
bo@nordemballage.se
Resultatet av enkäten hittar du här nedan i diagramform plus med en del kommentarer från de som svarat. Det mesta talar för sig själv och kräver ingen djupare analys: