Efter 62 år: Nu säljer Tetra Pak och lämnar Ryssland för gott

PUBLICERAD: 27 juli 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Efter 62 år: slut med Tetra Paks förpackningar i Ryssland..! (Bild Tetra Pak)|Efter 62 år: slut med Tetra Paks förpackningar i Ryssland..! (Bild Tetra Pak)|”Vi vill tacka kunder, partners och anställda för dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef. Adolfo Orive. (Bild Tetra Pak)

Globala förpackningskoncernen Tetra Pak meddelar att man nu avslutar en 62-årig närvaro och lämnar Ryssland för gott! Verksamheterna säljs till lokala aktörer.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att beslutet grundar sig på de samlade effekterna av restriktionerna för export till Ryssland, vilka leder till en ohållbar leveranskedja och i sin tur gör att företaget inte har något annat alternativ än att lämna landet.

Beslutet att definitiv lämna Ryssland och avsluta alla ryska verksamheter följer på Tetra Paks tidigare beslut att avbryta alla nya investeringar och projekt i Ryssland. Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Tetra Pak sedan tidigare begränsat sin ryska verksamhet till att stödja kunder endast för viktiga livsmedel (läs HÄR), i linje med företagets starka engagemang för principen om människors rätt att få tillgång till säker mat.

”Vi vill tacka kunder, partners och anställda för dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef. Adolfo Orive. (Bild Tetra Pak).

Tetra Pak har nu nått en överenskommelse om att avyttra sina ryska verksamheter till den lokala ledningen, med avsikten att möjliggöra affärskontinuitet för sina kunder, minimera påverkan för anställda och fortsätta att stödja de ryska konsumenternas tillgång till viktig mat.

I och med överföringen av äganderätten kommer det nya företaget att fungera som en oberoende enhet under ett nytt namn och kommer inte att vara anslutet till Tetra Pak. Detta markerar slutet på Tetra Paks 62-åriga närvaro i Ryssland.

”Vi vill tacka våra kunder och partners för deras värdefulla stöd, och våra anställda för deras engagemang och service under dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive.

Läs vidare

Svenska Eson Pac har köpts upp av österrikiska Mayr-Melnhof

Svenska förpackningskonverteraren Eson Pac har förvärvats av österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof Group.
MM-Peter-utvald

Marie Samuelsson ny VD för förpackningsbolaget Ecolean

Marie Samuelsson har utsetts till ny VD för Ecolean. Hon efterträder Peter L Nilsson, som går i pension i juni 2022, efter mer än 15 år i företaget.
marie-ecolean-utvald

BillerudKorsnäs byter namn till Billerud efter köpet av Verso!

BillerudKorsnäs har slutfört köpet av USA-företaget Verso – och meddelar att man nu ska byta bolagsnamn till det enklare ”Billerud”!
billerud-christoph-04-utvald

Volati fortsätter bygga inom etikett - köper Skipnes Etikett

Volatis tuffa satsning på att växa inom etiketter fortsätter via nyförvärvet Skipnes Etikett i Norge.
rikard-ahlin-utvald

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432