Svenska Eson Pac har köpts upp av österrikiska Mayr-Melnhof

PUBLICERAD: 11 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Peter Oswald är verkställande direktör i Mayr-Melnhof Group. (Bild MM)|”Vi ser fram emot att förena våra krafter med MM”, säger Mårten Frostne. (Bild Eson Pac)|”Med ett visst mått av vemod lämnar vi över stafettpinnen till nya ägare”, säger Ann Rydholm. (Bild Eson Pac)

Svenska förpackningskonverteraren Eson Pac, med huvudkontor i halländska Veddige, har förvärvats av österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof Group.

Säljare är Eson Pacs huvudägare Nalka Invest AB samt grundarfamiljen Eliasson och minoritetsägare inom Eson Pacs ledningsgrupp.
Köparen Mayr-Melnhof Group (MM) är en av Europas ledande producenter av kartong och falskartonger. MM levererar hållbara och återvinningsbara förpackningar och pappersprodukter tillverkade av förnybara, fiberbaserade råvaror. MM omsätter cirka 3,5 miljarder euro (ca 36 miljarder kronor) och sysselsätter cirka 12.800 anställda.

”Vi ser fram emot att förena våra krafter med MM”, säger Mårten Frostne. (Bild Eson Pac)

Eson Pac skriver i ett pressmeddelande att man under de senaste åren har utvecklats från ett traditionellt förpacknings- och etikettbolag till en alltmer specialiserad verksamhet med ett renodlat fokus på läkemedelsförpackningar.

”MM är en mycket välkänd aktör inom vår bransch och efter den framgångsrika omvandlingen av vår egen verksamhet känns detta som ett spännande nästa steg och en god möjlighet för Eson Pac. Vi vill tacka familjen Eliasson och Nalka Invest för vårt goda samarbete genom åren och ser fram emot att ena krafterna med MM”, säger Mårten Frostne, VD för Eson Pac.

”Med det här förvärvet stärker vi vår geografiska närvaro inom Premium-segmentet inom Packaging-divisionen. Transaktionen kompletterar väl vår nuvarande kundbas och erbjuder attraktiva nya möjligheter. I kombination med vår befintliga verksamhet kan vi erbjuda än mer innovativa och hållbara lösningar för våra kunder. Vi tror starkt på att vi, tillsammans med det högkvalificerade teamet från Eson Pac, kommer att driva vägen mot gemensam tillväxt”, kommenterar Peter Oswald, VD i MM.

Nalka Invest har varit Eson Pacs huvudägare sedan 2015.

”Eson Pac har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp en verksamhet, som nu är redo för nästa steg. Under denna resa har företaget utvecklats till en allt mer specialiserad aktör, med ett tydligt fokus på förpackningar för läkemedelsindustrin. Vi är övertygade om att Mayr-Melnhof kommer att bli en utmärkt ny ägare av Eson Pac”, säger Johan Hesser, VD för Nalka Invest.

”Med ett visst mått av vemod lämnar vi över stafettpinnen till nya ägare”, säger Ann Rydholm. (Bild Eson Pac)

”Sedan Eson Pac grundades 1967 har familjen Eliasson varit engagerade i bolaget och delat en spännande resa under åren tillsammans med styrelse, ledning och alla fantastiska medarbetare. Givetvis är det med ett visst mått av vemod vi nu lämnar över stafettpinnen till de nya ägarna, dock är vi säkra på att det är helt rätt för verksamheten och dess möjligheter att utvecklas än mer framöver. Vi önskar verkligen all lycka till och kommer med glädje att följa Eson Pacs nästa resa tillsammans med Mayr-Melnhof”, kommenterar Eson Pac Holdings styrelseordförande Ann Rydholm.

N.B. Mayr-Melnhof Group har i närtid gjort andra uppmärksammade uppköp av nordiska förpackningsaktörer – i december 2020 förvärvade man exempelvis finska kartongtillverkaren Kotkamills Group Oyj. Läs HÄR!

Läs vidare

Efter 62 år: Nu säljer Tetra Pak och lämnar Ryssland för gott

Tetra Pak meddelar att man avslutar en 62-årig närvaro i Ryssland och lämnar landet för gott! Verksamheterna säljs till lokala aktörer.
tetra-russia-utvald

Marie Samuelsson ny VD för förpackningsbolaget Ecolean

Marie Samuelsson har utsetts till ny VD för Ecolean. Hon efterträder Peter L Nilsson, som går i pension i juni 2022, efter mer än 15 år i företaget.
marie-ecolean-utvald

BillerudKorsnäs byter namn till Billerud efter köpet av Verso!

BillerudKorsnäs har slutfört köpet av USA-företaget Verso – och meddelar att man nu ska byta bolagsnamn till det enklare ”Billerud”!
billerud-christoph-04-utvald

Volati fortsätter bygga inom etikett - köper Skipnes Etikett

Volatis tuffa satsning på att växa inom etiketter fortsätter via nyförvärvet Skipnes Etikett i Norge.
rikard-ahlin-utvald

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost