BillerudKorsnäs byter namn till Billerud efter köpet av Verso!

PUBLICERAD: 31 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Jag välkomna hela teamet i Verso till BillerudKorsnäs”, säger VD och koncernchef Christoph Michalski. (Bild BillerudKorsnäs)|Rob Kreizenbeck, Verso, blir medlem i BillerudKorsnäs koncernledning. (Bild Verso)
||”Jag välkomnar hela teamet i Verso till BillerudKorsnäs”, säger VD och koncernchef Christoph Michalski. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs AB har nu slutfört förvärvet av USA-baserade pappersproducenten Verso Corporation – och meddelar samtidigt att man ska byta bolagsnamn till det enklare ”Billerud”!

BillerudKorsnäs blir
bara Billerud – igen

I sitt pressmeddelande om genomförandet av köpet av Verso skriver BillerudKorsnäs också kortfattat att man i och med affären avser att framöver förenkla sitt företagsnamn och varumärke till ”Billerud” – ett namn som företaget kommer att verka under på samtliga marknader, inklusive i USA.

Bolagsstyrelsen kommer att föreslå att årsstämman 2022 beslutar att ändra företagsnamnet till Billerud AB (publ) och förändringen kommer därefter successivt att implementeras.

Någon motivering till det ändrade bolagsnamnet ges inte i pressreleasen, varför det är fritt fram för spekulationer tills bolagsledningen upplyser om skälet till det förenklade bolagsnamnet. Man kan dock ana att ett plausibelt skäl är just köpet av Verso och den väsentligt ökade närvaron och satsningen på den nordamerikanska marknaden – Billerud är troligen ett mer hanterligt företagsnamn än det mer krångliga – och ”prickförsedda” – BillerudKorsnäs…

Namnskiftet, eller snarare namnförenklingen, innebär dessutom att BillerudKorsnäs går tillbaka till namnet Billerud AB – ett namn som koncernen hade innan man den 29 november år 2012 förvärvade Korsnäs AB av investmentbolaget Kinnevik.

Förvärvet av Verso, som slutförts för en kontant köpeskilling om cirka 825 miljoner US-dollar (ca 7,65 miljarder kronor), förstärker BillerudKorsnäs strategi för att skapa en lönsam och hållbar tillväxt samt företagets ambition att accelerera tillväxten i Nordamerika. Verso hade under år 2021 en nettoomsättning på 1.278 miljoner US-dollar (knappt 12 miljarder kronor).

I och med förvärvet av Verso är BillerudKorsnäs nu en av de största globala leverantörerna av papper och förpackningsmaterial tillverkade av nyfiber. Den sammanlagda nettoomsättningen för BillerudKorsnäs och Verso under 2021 uppgick till cirka 37,2 miljarder kronor.

BillerudKorsnäs skriver att man är fast besluten att fortsätta att betjäna Versos kunder inom alla segment samt att förverkliga sina tidigare kommunicerade planer på att konvertera flera av Versos tillgångar till kartongmaskiner, och samtidigt behålla Versos position som en kvalitets- och kostnadsledare inom specialpapper och bestruket papper.

”Jag är mycket glad att välkomna hela teamet i Verso till BillerudKorsnäs. Våra kombinerade tillgångar och kunskaper inom högkvalitativa och nyfiberbaserade pappers- och kartongmaterial skapar en utmärkt plattform för en hållbar och lönsam tillväxt. Integrationsarbetet startar omedelbart och vi ser fram emot att arbeta tillsammans, utbyta kunskap, påbörja förberedelser inför konverteringsprojektet och förverkliga en framgångsrik utveckling”, kommenterar Christoph Michalski, VD och koncernchef för BillerudKorsnäs.

Rob Kreizenbeck, Verso, (Bild Verso)

I och med köpet kommer Rob Kreizenbeck, Versos Senior Vice President Operations att den 1 april 2022 tillträda positionen som President North America i BillerudKorsnäs koncernledning.

”Vi är glada att gå samman med BillerudKorsnäs och bli en större och starkare organisation. Tillsammans skapar vi ett företag med ett starkt engagemang för en god säkerhetskultur, hållbarhet, hög kvalitet och att leverera värde till våra kunder”, säger Rob Kreizenbeck i en kommentar.

Läs vidare

Efter 62 år: Nu säljer Tetra Pak och lämnar Ryssland för gott

Tetra Pak meddelar att man avslutar en 62-årig närvaro i Ryssland och lämnar landet för gott! Verksamheterna säljs till lokala aktörer.
tetra-russia-utvald

Svenska Eson Pac har köpts upp av österrikiska Mayr-Melnhof

Svenska förpackningskonverteraren Eson Pac har förvärvats av österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof Group.
MM-Peter-utvald

Marie Samuelsson ny VD för förpackningsbolaget Ecolean

Marie Samuelsson har utsetts till ny VD för Ecolean. Hon efterträder Peter L Nilsson, som går i pension i juni 2022, efter mer än 15 år i företaget.
marie-ecolean-utvald

Volati fortsätter bygga inom etikett - köper Skipnes Etikett

Volatis tuffa satsning på att växa inom etiketter fortsätter via nyförvärvet Skipnes Etikett i Norge.
rikard-ahlin-utvald

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost