Plastmaterial med 100% rPET tillverkas av brittiska Linpac

PUBLICERAD: 18 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Med en ny extruder kan Linpac nu producera förpackningsmaterial som till 100 procent består av återvunnen PET.

Brittiska plastförpackningsföretaget Linpac Packaging, med huvudsäte i engelska Featherstone, meddelar att man nu kan leverera plastmaterial till förpackningar, som består av 100 procent återvunnen PET, så kallad rPET. Materialet produceras vid Linpacs anläggning i tyska Ritterhude. Linpac har investerat i en ny extruder, som inneburit att man kunnat öka mängden rPET från 93 procent till 100 procent i de monoplastark, som tillverkas i den tyska fabriken.

”Den tyska marknaden skiftar alltmer från polypropen till PET och då är det viktigt att vi kan möta kundernas ökande efterfrågan på produkter som är lätta, billigare och mer hållbara”, säger Adam Barnett, VD för Linpac, Northern Europe.

Den nya extrudern är en del av ett investeringsprogram på nio miljoner euro (ca  84 miljoner kronor) som Linpac genomfört de senaste åren vid sina två tyska anläggningar. Av investeringarna har tre miljoner euro använts till att utöka extruderings- och automationskapaciteten i Ritterhude.

”Att vi nu kan tillverka plastförpackningsmaterial bestående av 100 procent återvunnen PET är ett stort genombrott för oss och vår marknad i nordvästra Europa. Det möjliggör ett ännu större urval av plastförpackningsprodukter och gör att vi kan erbjuda dem de bästa förpackningslösningarna för kundernas applikationer”, säger Adam Barnett, som också menar att PET och rPET blir allt populärare som förpackningsmaterial i Europa, tack vare sin mångsidighet, sin låga vikt, sina goda barriäregenskaper och sin återanvändbarhet.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX