Kartongjätten Mayr-Melnhof förvärvar finska Kotkamills

PUBLICERAD: 10 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Ur Kotkamills synvinkel är detta förvärv en perfekt matchning”, säger VD Markku Hämäläinen. (Bild fr Twitter)|”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet”, säger Peter Oswald. (Bild Mayr-Melnhof)

Österrikiska Mayr-Melnhof Karton, som är en av Europas största kartongproducenter, har träffat avtal om förvärv av finska Kotkamills Group Oyj. Köpet kommer att stärka Mayr-Melnhofs position inom kartong tillverkad av jungfrulig fiber.

”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet”, säger Peter Oswald. (Bild Mayr-Melnhof)

”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet. Det stärker vår affärsmodell som en dedikerad kartong- och falskartongproducent och stärker vår position inom nyfiberbaserad kartong, som har god tillväxtpotential”, kommenterar Peter Oswald, VD i Mayr-Melnhof Group.

Mayr-Melnhof skriver i ett pressmeddelande att avtalet innebär att man förvärvar Kotkamills Group Oyjs hela aktiekapital från dess aktieägare för en icke uppgiven summa. Transaktionen, som är villkorad sedvanliga genomförandeprocedurer och godkännande från berörda myndigheter, förväntas slutföras i mitten av år 2021.

”Ur Kotkamills synvinkel är detta förvärv en perfekt matchning. Mayr-Melnhof Karton kommer att ge Kotkamills ett starkt fotfäste på kartongmarknaden med våra barriärbelagda FSB-lösningarna som kan ersätta plast- och polyetenbelagd kartong”, säger Kotkamills VD Markku Hämäläinen i en kommentar.

I sitt kartongbruk i finska Kotka producerar Kotkamills bland annat falskartong och livsmedelskartong med en årskapacitet på 400.000 ton samt kraftpapper med en årskapacitet på 170.000 ton.

Under de senaste fem åren har Kotkamills under ägarskap av finska riskkapitalbolaget HB Funds, stärkt sin position som leverantör av högkvalitativ kartong till konsumentförpackningar.

”Vi är mycket nöjda med att ha arbetat med Kotkamills under fem år. Vi ser att Mayr-Melnhofs förvärv är den optimala slutpunkten för vårt samarbete med Kotkamills. Jag vill särskilt tacka ledningen och hela personalen i Kotkamills för deras professionella och engagerade arbete, vilket har gjort framgången möjlig”, säger Hannu Puhakka, som är styrelseordförande i Kotkamills och partner i HB Funds.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x