Kartongjätten Mayr-Melnhof förvärvar finska Kotkamills

PUBLICERAD: 10 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Ur Kotkamills synvinkel är detta förvärv en perfekt matchning”, säger VD Markku Hämäläinen. (Bild fr Twitter)|”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet”, säger Peter Oswald. (Bild Mayr-Melnhof)

Österrikiska Mayr-Melnhof Karton, som är en av Europas största kartongproducenter, har träffat avtal om förvärv av finska Kotkamills Group Oyj. Köpet kommer att stärka Mayr-Melnhofs position inom kartong tillverkad av jungfrulig fiber.

”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet”, säger Peter Oswald. (Bild Mayr-Melnhof)

”Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet. Det stärker vår affärsmodell som en dedikerad kartong- och falskartongproducent och stärker vår position inom nyfiberbaserad kartong, som har god tillväxtpotential”, kommenterar Peter Oswald, VD i Mayr-Melnhof Group.

Mayr-Melnhof skriver i ett pressmeddelande att avtalet innebär att man förvärvar Kotkamills Group Oyjs hela aktiekapital från dess aktieägare för en icke uppgiven summa. Transaktionen, som är villkorad sedvanliga genomförandeprocedurer och godkännande från berörda myndigheter, förväntas slutföras i mitten av år 2021.

”Ur Kotkamills synvinkel är detta förvärv en perfekt matchning. Mayr-Melnhof Karton kommer att ge Kotkamills ett starkt fotfäste på kartongmarknaden med våra barriärbelagda FSB-lösningarna som kan ersätta plast- och polyetenbelagd kartong”, säger Kotkamills VD Markku Hämäläinen i en kommentar.

I sitt kartongbruk i finska Kotka producerar Kotkamills bland annat falskartong och livsmedelskartong med en årskapacitet på 400.000 ton samt kraftpapper med en årskapacitet på 170.000 ton.

Under de senaste fem åren har Kotkamills under ägarskap av finska riskkapitalbolaget HB Funds, stärkt sin position som leverantör av högkvalitativ kartong till konsumentförpackningar.

”Vi är mycket nöjda med att ha arbetat med Kotkamills under fem år. Vi ser att Mayr-Melnhofs förvärv är den optimala slutpunkten för vårt samarbete med Kotkamills. Jag vill särskilt tacka ledningen och hela personalen i Kotkamills för deras professionella och engagerade arbete, vilket har gjort framgången möjlig”, säger Hannu Puhakka, som är styrelseordförande i Kotkamills och partner i HB Funds.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx