Carlsberg tvingas stänga två ryska ölbryggerier

PUBLICERAD: 2 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Höjda ölskatter och ökade konkurrens tvingar Carlsberg att stänga ner två av sina tio ryska bryggerianläggningar.|Bryggeriet Baltika-Chelyabinsk är en av de två ryska bryggerianläggningar

Ökad konkurrens och kraftigt höjda skatter på öl gör att danska bryggerijätten Carlsberg nu tvingas stänga två av sina tio bryggerianläggningar i Ryssland.
Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att stängningen reducerar den ryska kapaciteten med 15 procent och att 500 – 600 anställda berörs.

Carlsbergs verksamheter i Ryssland ingår i bryggeriet Baltika, som blev helägt av Carlsberg för knappt tre år sedan. Den ryska marknaden har utgjort Carlsbergs enskilt största och svarat för 40 procent av bryggerikoncernens totala försäljning. Sedan början av 1990-talet har Carlsbergs investeringar i Ryssland uppgått till över 80 miljoner kronor. 

Ökade ryska ölskatter, som tillkommit för att försöka minska det utbredda alkoholmissbruket i Ryssland, samt  ökad konkurrens från andra aktörer på den ryska ölmarknaden, har dock satt hård press på Carlsbergs ryska verksamhet och i fjol tvingades man strypa produktionen vid två bryggerianläggningar.

Carlebergs skriver nu att man utvärderat sin produktionssituation i Ryssland och beslutat att stänga Baltikas anläggningar i städerna Chelyabinsk (Baltika-Chelyabinsk) och Krasnoyarsk (Baltika-Pikra).

Försäljnings- och distributionsverksamheterna i de två städerna kommer att finnas kvar, men leveranserna kommer att ske från Carlsbergs kvarvarande åtta bryggerier i Ryssland.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Högre krav på livsmedelssäkerhet gynnar Mobergs Produktkontroll

Mobergs Produktkontroll är en av de ledande leverantörerna av kontrollutrustning för livsmedelsindustrin och andra områden. Kraven på säkerhet ökar vilket tydligt gynnar företaget.
Fredrik2

Bra tryck i förpackningssektorn hos Heidelberg

Av Heidelbergs kvartalsrapport för det tredje kvartalet framgår det att koncernen utvecklas bra. Extra bra går det för pressar till förpackningssektorn.
03_Ludwin_Monz

Tetra Pak startar banbrytande forskning

Tetra Pak initierar i dag det man kallar en banbrytande forskning med hjälp av Max IV för att bättre förstå fibermaterialens nanostruktur.
coca cola