Carlsberg tvingas stänga två ryska ölbryggerier

PUBLICERAD: 2 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Höjda ölskatter och ökade konkurrens tvingar Carlsberg att stänga ner två av sina tio ryska bryggerianläggningar.|Bryggeriet Baltika-Chelyabinsk är en av de två ryska bryggerianläggningar

Ökad konkurrens och kraftigt höjda skatter på öl gör att danska bryggerijätten Carlsberg nu tvingas stänga två av sina tio bryggerianläggningar i Ryssland.
Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att stängningen reducerar den ryska kapaciteten med 15 procent och att 500 – 600 anställda berörs.

Carlsbergs verksamheter i Ryssland ingår i bryggeriet Baltika, som blev helägt av Carlsberg för knappt tre år sedan. Den ryska marknaden har utgjort Carlsbergs enskilt största och svarat för 40 procent av bryggerikoncernens totala försäljning. Sedan början av 1990-talet har Carlsbergs investeringar i Ryssland uppgått till över 80 miljoner kronor. 

Ökade ryska ölskatter, som tillkommit för att försöka minska det utbredda alkoholmissbruket i Ryssland, samt  ökad konkurrens från andra aktörer på den ryska ölmarknaden, har dock satt hård press på Carlsbergs ryska verksamhet och i fjol tvingades man strypa produktionen vid två bryggerianläggningar.

Carlebergs skriver nu att man utvärderat sin produktionssituation i Ryssland och beslutat att stänga Baltikas anläggningar i städerna Chelyabinsk (Baltika-Chelyabinsk) och Krasnoyarsk (Baltika-Pikra).

Försäljnings- och distributionsverksamheterna i de två städerna kommer att finnas kvar, men leveranserna kommer att ske från Carlsbergs kvarvarande åtta bryggerier i Ryssland.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax