Carlsberg tvingas stänga två ryska ölbryggerier

PUBLICERAD: 2 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Höjda ölskatter och ökade konkurrens tvingar Carlsberg att stänga ner två av sina tio ryska bryggerianläggningar.|Bryggeriet Baltika-Chelyabinsk är en av de två ryska bryggerianläggningar

Ökad konkurrens och kraftigt höjda skatter på öl gör att danska bryggerijätten Carlsberg nu tvingas stänga två av sina tio bryggerianläggningar i Ryssland.
Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att stängningen reducerar den ryska kapaciteten med 15 procent och att 500 – 600 anställda berörs.

Carlsbergs verksamheter i Ryssland ingår i bryggeriet Baltika, som blev helägt av Carlsberg för knappt tre år sedan. Den ryska marknaden har utgjort Carlsbergs enskilt största och svarat för 40 procent av bryggerikoncernens totala försäljning. Sedan början av 1990-talet har Carlsbergs investeringar i Ryssland uppgått till över 80 miljoner kronor. 

Ökade ryska ölskatter, som tillkommit för att försöka minska det utbredda alkoholmissbruket i Ryssland, samt  ökad konkurrens från andra aktörer på den ryska ölmarknaden, har dock satt hård press på Carlsbergs ryska verksamhet och i fjol tvingades man strypa produktionen vid två bryggerianläggningar.

Carlebergs skriver nu att man utvärderat sin produktionssituation i Ryssland och beslutat att stänga Baltikas anläggningar i städerna Chelyabinsk (Baltika-Chelyabinsk) och Krasnoyarsk (Baltika-Pikra).

Försäljnings- och distributionsverksamheterna i de två städerna kommer att finnas kvar, men leveranserna kommer att ske från Carlsbergs kvarvarande åtta bryggerier i Ryssland.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost