Återanvändbar flaska med plast från avfalls- och restströmmar

PUBLICERAD: 9 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Lättviktsflaskan, utvecklad av Borealis och Trexel, lämpar sig för egen förvaring av drycker, etc i hemmet, eftersom den kan återanvändas gång på gång. (Bild Borealis)|Principen för foambildning med MuCell-teknologin (Bild Trexel)

Polymerföretaget Borealis och foam- och formblåsningsspecialisten Trexel har gemensamt utvecklat en återanvändbar flaska, tillverkad av plast som till 100 procent kommer från avfalls och restströmmar.

Principen för foambildning med MuCell-teknologin (Bild Trexel)

MuCell-teknologin
MuCell® är en mikrocellulär foambildningsmetod som utvecklats vid Massachusetts Institute of Technology i USA. 1995 beviljades företaget Trexel, som har sitt huvudsäte i Wilmington, Massachusetts, en världsomspännande licens för vidareutveckling och kommersialisering av teknologin. Idag är Trexel exklusiv leverantör av MuCell® och bolaget har en omfattande global patentportfölj.
Sedan 1995 har Trexel applicerat MuCell® för en mängd olika applikationer och enligt företaget kan foamningsteknologin användas för praktiskt taget alla termoplastiska materialfamiljer.

De båda företagen uppger att flaskan är tillverkad av plastmaterial i Borealis produktportfölj Bornewables™, som innehåller förnybar och återvunnen polypropen (PP), som helt och hållet kommer från insamlat plastavfall och restprodukter som matolja, m fl. Lättviktsflaskan är sedan tillverkad av Trexel med deras patenterade foambildningsteknik MuCell®.

Borealis uppger att produkterna i Bornewables™-portföljen hjälper till att minska koldioxidavtrycket samtidigt som de erbjuder samma materialprestanda som jungfruliga polymerer.

”Bornewables-kvaliteterna möjliggör designfrihet och färgflexibilitet och bevarar naturresurserna eftersom de enbart härrör från avfalls- och restflöden, till exempel från använd matolja”, skriver Borealis.

Den nya flaskan, som utvecklats av Borealis och Trexel, kan återanvändas under många livscykler vilket gör den lämplig för egen förvaring av drycker, etc. i hemmet eller i andra liknande miljöer. När flaskan tjänat ut sitt syfte, kan den återvinnas fullt ut i konventionella plastinsamlingar.

Borealis kommer att visa den nya flaskan i samband med polymermässan K 2022 i Düsseldorf, 19 till 26 oktober.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a