AR Packaging lanserar fibertråg för MAP-packning av färdigmat

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

AR Packagings nya fibertråg är bland annat avsett för MAP-packning av kyld färdigmat. (Pressbild AR Packaging)

I jakten på cirkulära förpackningslösningar för mer krävande applikationer har svenska AR Packaging utvecklat och lanserat ett fiberbaserat tråg avsett för modifierad atmosfärförpackning (MAP) av färdigmat och andra kylda livsmedel.

AR Packaging skriver i ett pressmeddelande att deras helt återvinningsbara TrayLite®-tråg är ett effektivt och bekvämt alternativ till barriärtråg i plast och att det minskar plastanvändningen med 85 procent.

Enligt AR Packaging så vill många varumärkesägare, dagligvaruhandel och livsmedelsproducenter – trots att trågalternativ med återvunnen eller förnybar plast introduceras – ha fullt återvinningsbara förpackningar med maximalt fiberinnehåll.

Det nya TrayLite®-tråget har utvecklats genom att kombinera AR-koncernens expertis inom såväl kartongförpackningar som flexibla högbarriärmaterial. Det betecknas som ett tråg av hållbar kartong, som för att säkerställa produktskydd och förlängd hållbarhet har tunna monofilmer med hög barriär på insidan och som ovanbana. Tråget har möjligheter till tryck på både insida och utsida.

Tack vare en patenterad konstruktion av tråget kan kartongens tjocklek skräddarsys för specifika behov och därmed används färre resurser samtidigt som den bästa förseglingstätheten uppnås. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som monoPE-material med ett ultratunt barriärskikt, som ger det avgörande produktskyddet och därmed minimerar matsvinn. Inget lim eller klister vilket gör att kartongtråget, innerfilmen och ovanbanan är enkla för konsumenten att skilja från varandra och återvinna i separata återvinningsströmmar över hela Europa.

”Vi är glada att kunna erbjuda ett nytt förbättrat papperstråg och stödja utvecklingen mot mer cirkulära förpackningslösningar. TrayLite® är utformad för återvinning, är lätt att hantera, lätt att värma och äta ur och är idealiskt för ett brett utbud av produkter som kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat. Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till konventionella plasttråg”, säger Yoann Bouvet, Global Sales Director Food Service på AR Packaging.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x