”Billig” investering gav smartare rullhantering

PUBLICERAD: 6 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Skoghalls Bruk, som ingår i Stora Enso, har investerat i en smartare rullhantering, som underlättar utlastningen av färdiga rullar med vätskekartong från fabriken.
Investeringen är knappast den största i brukets historia – endast 12,5 miljoner kronor – men effekten är desto större, eftersom rullflödet ökar från 13,5 till 15 rullar var 10:e minut.
”Det gör att kartong motsvarande 150 miljoner fler enliters förpackningar nu kan lastas ut från Skoghalls Bruk”, säger projektledaren Richard Morén (bilden).


De båda kartongmaskinerna på Skoghalls Bruk har nu en produktionskapacitet på 780.000 ton per år. Efter kartongmaskinerna ska rullarna packas in med omslag och etiketteras för att sedan lastas ut av truckförarna till tåg eller lastbil för vidare transport till brukets kunder runt om i världen.
”Tyvärr har packeteringen och utlastningen varit flaskhalsar i produktionen under lång tid. Ibland har det varit så trögt i dessa delar, att kartongmaskinerna har varit tvungna att slå ner på produktionstakten, vilket givetvis inte är positivt”, skriver Skoghalls Bruk i ett pressmeddelande.

För att komma till rätta med problemet har många kloka hjärnor tillsammans funderat och klurat ut vilken lösning som skulle vara smartast och effektivast och det visade sig att den bästa lösningen blev att göra ett hål rakt genom väggen mellan packeteringen och utlastningen.

Hålet i väggen och uppförandet av en utlastningsbrygga med en särskild fallucka gjorde att det blev en smartare logistik i rullhanteringen.

”Men själva kärnan i lösningen är att vi inte längre sorterar kartongrullarna i onödan. Tidigare gick alla rullar via hiss ner till särskilda sorteringsfickor. Nu läses rullarnas etiketter av och via komplex IT-programmering känner systemet av om rullarna hör ihop. De rullar, som hör ihop, åker direkt ut till truckarna via den nya utlastningsbryggan och hoppar helt enkelt över hissen och sorteringsfickorna”, förklarar Richard Morén.

Företaget skriver att det här är ett riktigt tvärvetenskapligt projekt med ett modernt tänk och ett nära samarbete mellan projektmedlemmar, underhåll och produktion.

”Det är inte så mycket i detta projekt, som syns för ögat, men det är väldigt komplex IT-programmering, som finns inbyggt i detta intelligenta system, berättar Richard Morén.
 
Projektet ökar också produktionssäkerheten och det är även bra ur kvalitets- och säkerhetssynpunkt. Det blir även bättre arbetsmiljö för truckförarna, som nu får ett jämnare flöde av rullar.

”I detta projekt har det investerats 12, 5 miljoner kronor, vilket får ses som ett mindre investeringsbelopp på bruket. Men detta projekt är ett bevis på att även en mindre investering också kan ge stor effekt”, avslutar Richard Morén.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex