Ystadbaserade Polykemi startar egen compoundfabrik i USA

PUBLICERAD: 23 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Johan Hugoson, VD för Polykemi Inc, (till höger) och Martin Eriksson, Business Controller, tillkännagav satsningen i USA vid en livesänd presskonferens. (Bild Polykemi)

Plastcompoundproducenten Polykemi AB, med huvudsäte i Ystad, investerar cirka 100 miljoner kronor i en egen tillverkningsanläggning i USA.

Investeringen sker i en sedan tidigare uppförd fabriksbyggnad i Gastonia utanför Charlotte i staten North Carolina och är den största enskilda satsningen i företagets historia. Den i dag tomma fabriksbyggnaden är på cirka 5.000 kvadratmeter och är förberedd för utbyggnad upp till 10.000 kvadratmeter.

Satsningen i USA sker genom Polykemi AB:s helägda amerikanska dotterbolag Polykemi Inc. Sedan starten av Polykemi Inc. år 2013 har målet varit att starta egen tillverkning av högkvalitativa plastcompounds på den amerikanska marknaden.

Det är i den här redan uppförda fabriksbyggnaden i North Carolina, som Polykemi ska starta sin amerikanska tillverkning av plastcompounds. (Bild Polykemi)

”Vårt mål har hela tiden varit att starta upp produktionen i USA och nu har vi nått den milstolpen. Den nya fabriken ligger geografiskt nära våra nuvarande kunder, vilket gör att vi får en tydligare närvaro och en ännu starkare kundrelation”, säger Johan Hugoson, VD Polykemi Inc.

Fabriken ska utrustas med två produktionslinjer och tillverkningen väntas starta under det andra kvartalet av 2022.

”Vi är väldigt glada över den här affären. Den ökar vår närvaro och ger oss många nya möjligheter på den amerikanska marknaden”, säger Johan Hugoson,.

Förutom produktionen vid huvudsätet i Ystad har Polykemi även egen tillverkning i Kina via dotterbolaget Polykemi Componds (Kunshan) Co. Polykemi AB skriver i ett pressmeddelande att Polykemi Inc i USA kommer att producera exakt samma material som man gör i Ystad och Kunshan.

”Den nya fabriken i USA gör att vi kommer att ha egen tillverkning på tre kontinenter, vilket innebär att vi kan ha ett nära samarbete med kunder, vars produktion är uppdelad på olika kontinenter. Detta är en satsning för framtiden och lägger grunden för att Polykemi Group ska kunna växa ytterligare framöver och bli en självklar aktör även på den amerikanska marknaden för plastcompunds”, säger Johan Hugoson.

Polykemis produktportfölj innehåller ett 20-tal plastcompoundfamiljer, baserade på framförallt termoplaster och för användning inom ett flertal applikationsområden, bland annat förpackningar.

Förutom tillverknings- och försäljningsenheter under det övergripande namnet Polykemi ingår i Polykemi Group även dotterbolagen Scanfill och Rondo Plast, båda med huvudsäte i Ystad.

Scanfill tillverkar och levererar plast- och mineralbaserade förpackningsmaterial i form av folier och granulat och Rondo Plast levererar  kvalitetssäkrad och återvunnen plastråvara för formsprutning och extrudering.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

Tommy Segelberg har utsetts till Segment manager för Digital Packaging inom EMEA-regionen för Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Ny, återförslutningsbar lakritsmugg av kartong

Metsä Board har i samarbete med godistillverkaren Kouvolan Lakritsi utvecklat en ny, återförslutbar lakritsmugg gjord av kartong.
Liquorice_2

Stora Enso förbereder försäljning av delar av sina skogstillgångar i Sverige

Stora Enso förbereder en försäljning av cirka 12 procent av sina totala skogstillgångar (1,4 miljoner hektar) i Sverige. Det skriver man i ett kortfattat pressmeddelande.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1