Wellpapp för återvinning ett ”beige guld” för kriminella

PUBLICERAD: 2 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Wellpapp, som lämnats till återvinning, kallas av kriminella i vissa länder för ett ”beige guld”. Ligor specialiserar sig på att plundra återvinningscontainrar på wellpapp och sälja wellpappen vidare för återvinning. (Bild Dreamstime)

Vi är nog inte många som tänker på att det finns ett värde i våra använda wellpappförpackningar. Vi slänger dem i återvinningen och tänker inte mer på det. Men faktum är att wellpapp, som ska gå till återvinning, i vissa länder kallas för ”beige guld”. Det berättar BBC News. Använda wellpappförpackningar lockar kriminella runt om i världen.

BBC News refererar till hur det ser ut i centrala Madrid. De blåa containrarna för återvinning utanför butiker plundras dagligen av kriminella gäng. Det ska enligt polisen finnas 18 aktiva gäng, som har sina egna rutter i staden, väl kartlagda av polisen.

Runt hälften av all wellpapp, som slängs, blir stulen. En specialstyrka inom polisen, Seprona, slog i början av året till i en operation, som hette ”Hartie”, vilket är ordet för ”papper” på rumänska. Man tog in 42 misstänkta medlemmar i gängen. Tre av dem var spanjorer, övriga kom från Rumänien. De anklagas för att ha stulit och skeppat iväg över 67.000 ton material sedan år 2015. Det genomsnittliga, årliga värdet på detta är runt tio miljoner euro. För staden Madrid innebär det inkomstbortfall på cirka 16 miljoner euro.

Man har försökt hindra stölderna genom att använda containrar med mindre hål, men det verkar som om de kriminella då hittat småväxta personer, som kan ta sig in trots allt.

Det har etablerats ett företag, som blandat den illegalt insamlade wellpappen med legitim sådan, för att försvåra spårningen av materialet. Ofta sänds det till Kina för återvinning. Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att spåra wellpappen och det är ganska sällan som affärsinnehavarna anmäler stölderna, de bryr sig inte. Genom att någon stjäl materialet slipper de själva betala för bortforslingen.

”Det här är ett betydligt större problem i Europa än vad folk förstår”, säger en representant för Europol.
Egentligen sägs det vara ett problem på många håll i världen.

Självfallet är den här verksamheten inte OK, men det går samtidigt inte att låta bli att beundra de kriminellas förslagenhet, när det gäller att hitta nya ”inkomstkällor”…

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x