Walmart bötar miljonbelopp för sina "nedbrytbara" påsar

PUBLICERAD: 2 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Detaljhandelsjätten Walmart döms att betala nästan nio miljoner kronor för att man i Kalifornien sålt plastpåsar och andra plastförpackningar

I Kalifornien, USA, är det olagligt att sälja plastpåsar och andra plastförpackningar, som är märkta med beteckningen ”bionedbrytbara”. Anledningen är att myndigheterna menar att produkterna inte alls bryts ner på det sätt som utlovas.
Nu har Walmart – USA:s klart största detaljhandelskedja – dömts att betala cirka en miljon dollar (knappt nio miljoner kronor) för att man misslett konsumenterna genom att i butik och via nätet sälja plastpåsar och andra plastförpackningar, som påståtts vara bionedbrytbara eller komposterbara.

”Det är olyckligt att invånare i Kalifornien, som är engagerade för att minska plastavfallet på våra deponier, ständigt vilseleds att köpa vissa typer av plastpåsar och andra plastförpackningar, på grund av marknadsförarnas ogrundade påstående om ”nedbrytbarhet”. Men nästan ingenting bryts ner i en deponi. Det är därför försäljning av plastprodukter märkta ´biologiskt nedbrytbart ´är olaglig i Kalifornien”, säger distriktsåklagare Nancy O´Malley i Almeda County.

I ett rättsärende, som inbegriper 23 olika distriktsåklagarkontor i Kalifornien, har nu Wal-Mart Stores Inc. dömts att betala 875.000 dollar i civilrättsliga mål. Företaget ska också betala 50.000 dollar till en statlig provning av plastprodukter, som marknadsförs som komposterbara eller bionedbrytbara. Dessutom ska Wal-Marts dotterbolag Jet.com, som säljer livsmedel, dagligvaror, mm via nätet, betala 15.000 dollar i civilrättsliga ersättningar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x