Voith Paper bygger Gruvöns rekorddyra kartongmaskin

PUBLICERAD: 17 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Tyska Voith Paper ska bygga och leverera Gruvöns rekordmaskin för kartongproduktion. Bilden visar en annan stor pappersmaskin|som Voith levererat i Ungern. 

Det blir Voith Paper – en av fyra divisioner i tyska koncernen Voith – som får det prestigefyllda uppdraget att bygga och leverera den rekorddyra kartongmaskin, som BillerudKorsnäs ska förse bruket i Gruvön med.
Det var i slutet av förra året, som BillerudKorsnäs fick styrelsens klartecken till den största framtidssatsningen i bolagets historia: en 5,6 miljarders investering i Gruvön, där en ny rekordstor kartongmaskin står för merparten av kostnaderna. (Läs HÄR).

Den väldiga kartongmaskinen får en virabredd på 8,8 meter, en produktionshastighet på 1.200 meter i minuten och en beräknade årskapacitet på 550.000 ton.

Kartongmaskinen kommer att vara utrustad med det allra senaste och modernaste inom processteknik, automation och övervakning. Förutom leverans och installation av själva maskinen kommer Voith Paper även att hålla utförlig utbildning och handhavandekurser för kartongsmaskinens operatörer och underhållspersonal.

På kartongmaskinen, som har beteckningen XcelLine, kommer man att kunna producera såväl vätskekartong och förpackningskartong som food service board och liner. Maskinen blir en av de största i världen i sitt slag.

”Det känns fantastiskt, vi är jätteglada att vi fått det här. Vår vision är att vi ska utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid och vi är otroligt stolta över att vi på Gruvön fått förtroendet att utveckla framtidens förpackningsmaterial ”, sade Gruvöns brukschef Anita Sjölander till nwt.se, när investeringsbeslutet offentliggjordes i december i fjol.

Det stora investeringsprojektet i Gruvön, som även omfattar en ombyggnad av det existerande massabruket, har redan dragit igång, men den stora kartongmaskinen beräknas inte vara levererad och startklar förrän i början av år 2019.

————————————————-
Voith-koncernen har sitt huvudkontor i tyska Heidenheim. Bolaget, som grundades 1867 av Johann Mätthaus Voith, har i dag cirka 19.000 anställda och en omsättning på 4,3 miljarder euro (ca 41 miljarder kronor). Voith, som är ett av Europas största familjeägda företag, har anläggningar och kontor i mer än 60 länder. I Sverige finns Voith på sex platser: Hudiksvall, Högsjö, Karlstad, Lessebo, Spånga/Stockholm och Västerås.
Voith-koncernen är uppdelad i fyra divisioner: Paper, Digital Solutions, Hydro och Turbo. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x