Virusresistent wellförpackning lanseras i Europa av DS Smith

PUBLICERAD: 26 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

De nya wellpappförpackningarna från DS Smith är försedda med en specialbeläggning från Touchguard  Ltd, som gör ytan bakterie- och virusresistent. (Bild DS Smith)|”Beläggningen ger ett bevisat skydd för våra kunder och deras konsumenter”, säger Alan Potts, DS Smith. (Bild DS Smith)

Förpackningskoncernen DS Smith och partnern, brittiska beläggningsspecialisten Touchguard  Ltd, håller på att utveckla en serie bakterie- och virusresistenta wellpappförpackningar, som ska tillverkas och lanseras i Europa och Nordamerika.

Covid-19-pandemin har tydligt ökat konsumenternas oro kring förpackningshygien och säkerhet. Det finns visserligen inga konkreta bevis för virusöverföring från wellpapp och kartong, men DS Smith menar att antivirala och antibakteriella förpackningar ger ett extra skydd för såväl konsumenter som de som är verksamma inom hela försörjningskedjan.

De nya wellpappförpackningarna är försedda med en barriärbeläggning, som innehåller ett antimikrobiellt medel som fungerar mot både bakterier och virus. Den speciella ytbarriären sägs hämma tillväxten av bakterier och även ge skydd mot vissa typer av virus.

Beläggningen är utvecklad av Touchguard och är en patenterad produkt, speciellt utformad för användning på pappersytor, där den är mer aktiv och effektiv för att minimera risken för infektionsöverföring från vissa bakterier och virus.

”Beläggningen ger ett bevisat skydd för våra kunder och deras konsumenter”, säger Alan Potts, DS Smith. (Bild DS Smith)

Enligt Touchguard är beläggningstekniken effektiv mot en rad bakterier och virus, inklusive sådana virusfamiljer där Covid-19-viruset ingår. Touchguard uppger att beläggningen har en ”dödlighet” på 99,5 procent inom 15 minuter på dessa bakterier och virus.

”Även om den inte ska ersätta god hygien och stor försiktighet, så har denna beläggningsteknik potential att ge ett verkligt och bevisat ytterligare skydd för våra kunder och deras konsumenter, när förpackningar rör sig längs hela försörjningskedjan”, säger Alan Potts, design- och innovationsdirektör hos DS Smith.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x