Vattentålig kartongbox utmanar plastlådor på byggarbetsplatser

PUBLICERAD: 24 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

BillerudKorsnäs och Arvid Nilsson AB har tillsammans utvecklat den nya vattentåliga kartongboxen för skruvar, muttrar, etc. (Bild BillerudKorsnäs)|Förpackningen av CrownBoard Craft kan lämnas utomhus i regn i flera veckor utan att kollapsa eller ta in vatten. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs och Kungälv-baserade företaget Arvid Nilsson AB har tillsammans utvecklat en förpackning av superstark kartong för att minska plastavfallet på byggarbetsplatser. Förpackningen rymmer muttrar, bultar och skruvar och är ett hållbart och vattentåligt alternativ till plastförpackningar.

Kartongmaterialet i den nya förpackningen är CrownBoard Craft™, som är en styv och exceptionellt stark kartong tillverkad av 100 procent nordisk nyfiber med en flerskiktsstruktur.

Förpackningen av CrownBoard Craft kan lämnas utomhus i regn i flera veckor utan att kollapsa eller ta in vatten. (Bild BillerudKorsnäs)

”CrownBoard Craft är en av våra nya produkter, speciellt konstruerad för att erbjuda ett starkt och tåligt material för krävande applikationer. Detta är ett bra exempel på hur kvalitetskartong kan vara ett hållbart alternativ till konventionella plastförpackningar”, säger Clas Dahlin, Packaging Engineer på BillerudKorsnäs.

En av utmaningarna i att ersätta plast var att få till en vattentålig lösning. Förpackningen av CrownBoard Craft kan faktiskt lämnas utomhus i regn i flera veckor utan att kollapsa eller ta in vatten. Detta tack vare kartongens egen styrka, den laminerade ytan och konverterarens smarta design. Tester för vattentålighet, kompressionsstyrka och konverteringeringsegenskaper gjordes av Carton Solutions-teamet på BillerudKorsnäs.

”Vi påminns ständigt om hoten mot miljön som kommer av plastavfall, inte minst mot liv i havet, och bestämde oss för att inte vara en del av det problemet. Eftersom konventionella förpackningar för skruvar och muttrar på byggarbetsplatser är gjorda av plast ville vi ta fram en hållbar och miljövänlig box”, säger Josefin Nordlöw, marknadschef på Arvid Nilsson AB, som är en stor leverantör av fästelement till byggbranschen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432