Världsnyhet på mässa i Norge: En uppvikbar sked av kartong

PUBLICERAD: 4 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

En uppvikbar sked av kartong presenterades av Schur Pack på norska mässan Holdbar. (Bild Schur Pack)|Skeden viks enkelt upp och formas med ett handgrepp. (Bild Bo Wallteg)

På mässan Holdbar, som just nu pågår i norska Lillestrøm har danska Schur Pack visat upp något av en världsnyhet: en uppvikbar sked tillverkad av kartong. En i sig liten produkt, men stor som nyhet!

”Den här lösningen har världspremiär här på mässan. Eftersom patentansökningarna nu är inlämnade, tyckte vi att det var dags”, berättade Gert Stensgaard, som är affärsutvecklingschef hos Schur Pack Denmark, när Packnews besökte företagets monter på Holdbar.

Den nya, specialdesignade skeden, tillverkad av nyfiberkartong från Stora Enso, ska göra det enklare för kunderna att hantera EU:s förbud mot engångsplast. Skeden, som är tänkt till produkter som yoghurt, etc., är döpt till ”Schur Spoon” och den har utvecklats av Schur Pack Denmark och Schur Technology. De senare är nu igång med att utveckla den maskin, som ska vika skedarna, eftersom skedarna ska levereras vikta och klara till kunderna.

”Att hitta hållbara lösningar, som ersätter plast, är något vi har fokus på och som är i snabb utveckling”, konstaterar Hans Christian Schur, som är VD i Schur Pack Denmark.

Skeden, som ännu inte är ute på marknaden, viks enkelt upp och formas med ett handgrepp. Den kommer att folieras, för att sedan kunna läggas in i locket på en förpackning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x