Världens största glutenfria knäckebrödsbageri i Falun

PUBLICERAD: 27 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Semper fördubblar produktionen av glutenfritt knäckebröd i Falun.
|Superknäcke Chia och Müsliknäcke är nyutvecklade glutenfria knäckebröd från Semper.

Semper fördubblar produktionen av glutenfritt knäckebröd i Falun genom satsningen på en andra produktionslinje och ett nytt lager. Semper skriver i ett pressmeddelande att anläggningen nu är världens största bageri för glutenfritt knäckebröd.
 
När Semper tog över Korsnäs Bröd i Falun för sju år sedan, påbörjades en storsatsning på glutenfritt knäckebröd. Sedan dess har hela bageriet renoverats och flera nya glutenfria knäckebröd tagits fram. Nu invigs bageriets fulla kapacitet, som möjliggör export av svenskt glutenfritt bröd till hela världen.

Korsnäs Bröd i Falun är ett familjebageri från 1920-talet, som specialiserat sig på knäckebröd och som drevs i tre generationer, innan Semper tog över verksamheten 2010. I och med Sempers övertagande övergick bageriet till att enbart baka glutenfria knäckebröd. Bageriet har sedan övertagandet helrenoverats och produktionen har stadigt ökat. På bageriet arbetar 24 anställda i tre skift.

”Genom satsningen på ett befintligt och traditionellt knäckebrödsbageri fick vi tillgång till flera generationers hantverkserfarenhet. Det är en ovärderlig kunskap, då glutenfria knäckebröd ställer höga krav på bagarnas skicklighet”, säger Jörgen Thunholm, bagerichef på Semper.

Produktionen har mer än dubblats från 25 miljoner skivor knäckebröd per år till 64 miljoner skivor. Förra året bakades 900 ton glutenfritt knäckebröd och med den nya produktionslinjen och nytt lager mer än fördubblas nu kapaciteten till 2.400 ton per år. Totalt bakas i Falunbageriet mer än 10 olika knäckebrödssorter. 

Bageriet har sedan Sempers övertagande utvecklat flera nya glutenfria knäckebröd , bland annat Superknäcke Chia, Surdegsknäcke och Müsliknäcke. Produkterna säljs inte bara i Sverige utan 50 procent går på export, dels till de övriga nordiska länderna, dels till andra europeiska länder och regioner som Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Benelux, Baltikum, m fl.

”Det finns en stor efterfrågan på glutenfria produkter i hela Europa, som bara fortsätter att öka. Fram tills nu har vi fått kvotera vårt knäckebröd till återförsäljarna, då produktionen inte räckt till. Med vår nya produktionslinje kommer vi bättre att kunna matcha efterfrågan”, säger Karsten Becht, marknadsdirektör för glutenfritt på Semper. 

Text JP Press & Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex