Världens största anläggning för plaståtervinning byggs i Motala

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Så här kommer den gigantiska anläggningen Site Zero för plaståtervinning att se ut i Motala, enligt Svensk Plaståtervinning. Den i dag befintliga anläggningen för plastsortering syns till höger i bilden. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svensk Plaståtervinning kommer att miljardinvestera i Motala och bygga världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning. Nybygget har fått namnet Site Zero.

Site Zero kommer enligt uppgift att utrustas med banbrytande teknik, som kommer att skapa helt nya förutsättningar för en cirkulär hantering av plast.

”Här skapas förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll och skapa cirkulära plastflöden – helt utan negativ klimatpåverkan”, skriver Svensk Plaståtervinning i en inbjudan till pressträff om den ny anläggningen.

Nyheten kommer bara några dagar efter att Svensk Plaståtervinning meddelat att man förvärvar hela fastigheten Motala Företagspark, där företaget sedan tidigare varit hyresgäst i en del av lokalerna. (Läs HÄR)

Den nu aviserade uppförandet av en jätteanläggning för plaståtervinning kommer – att döma av det ännu så länge knapphändiga faktaunderlaget – att omfatta hela den resterande delen av den 85.000 kvadratmeter stora fastigheten som utgjort Motala Företagspark.

Svensk Plaståtervinning skriver att man kommer att lämna utförlig information om det spännande bygget vid en digital pressträff tisdagen den 31 augusti. Packnews återkommer självfallet med mer och utförligare uppgifter om detta spännande projekt efter pressträffen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x