Världens största anläggning för plaståtervinning byggs i Motala

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Så här kommer den gigantiska anläggningen Site Zero för plaståtervinning att se ut i Motala, enligt Svensk Plaståtervinning. Den i dag befintliga anläggningen för plastsortering syns till höger i bilden. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svensk Plaståtervinning kommer att miljardinvestera i Motala och bygga världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning. Nybygget har fått namnet Site Zero.

Site Zero kommer enligt uppgift att utrustas med banbrytande teknik, som kommer att skapa helt nya förutsättningar för en cirkulär hantering av plast.

”Här skapas förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll och skapa cirkulära plastflöden – helt utan negativ klimatpåverkan”, skriver Svensk Plaståtervinning i en inbjudan till pressträff om den ny anläggningen.

Nyheten kommer bara några dagar efter att Svensk Plaståtervinning meddelat att man förvärvar hela fastigheten Motala Företagspark, där företaget sedan tidigare varit hyresgäst i en del av lokalerna. (Läs HÄR)

Den nu aviserade uppförandet av en jätteanläggning för plaståtervinning kommer – att döma av det ännu så länge knapphändiga faktaunderlaget – att omfatta hela den resterande delen av den 85.000 kvadratmeter stora fastigheten som utgjort Motala Företagspark.

Svensk Plaståtervinning skriver att man kommer att lämna utförlig information om det spännande bygget vid en digital pressträff tisdagen den 31 augusti. Packnews återkommer självfallet med mer och utförligare uppgifter om detta spännande projekt efter pressträffen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax