Världens första Svanen-märkta förpackningar av dryckeskartong

PUBLICERAD: 22 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Paks förnybara vätskekartongförpackning Tetra Rex® Plant-based blir först i världen att förses med miljömärkningen Svanen. (Bild Tetra Pak)|”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att man blir först i världen att lansera förpackningar av dryckeskartong, som är försedda med den välkända och betrodda miljömärkningen Svanen. Förpackningen är den helt förnybara Tetra Rex® Plant-based, som nu blir först att certifieras enligt Svanens nya kriterier för dryckesförpackningar.

Först ut på marknaden blir Wapnö Gård, som kommer att lansera sitt nya laktosfria sortiment i de Svanen-märkta Tetra Pak-förpackningarna.

Miljömärkningen Svanen är en av de mest välkända och betrodda miljömärkningarna för hållbara konsumentprodukter i Norden. Hela 9 av 10 nordiska konsumenter känner till Svanen och runt hälften av alla konsumenter letar aktivt efter den i butiken när de väljer varor, enligt Nordic Consumer Survey 2017.

”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth. (Bild Tetra Pak)

”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak, som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanen-märkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar, som vi erbjuder våra kunder, är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth.

Att Tetra Rex® Plant-based blir Svanen-märkt visar att den lever upp till alla de krav som Svanen har på en hållbar förpackning. Detta innebär bland annat att det finns rutiner och dokumentation som säkrar ledande prestanda inom miljö- och hälsoaspekter för godkända förpackningar.

”Svanen har arbetat med att förenkla det miljömässigt bästa valet för konsumenter i 30 år och det finns tusentals Svanen-märkta konsumentprodukter. Därför känns det väldigt viktigt att ta fram krav för hållbara förpackningar, då förpackningar kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Vi har haft ett gott samarbete med Tetra Pak och andra aktörer i förpackningsbranschen, när vi tagit fram de nya kraven. Och Tetra Pak blir nu först i världen med en Svanen-märkt förpackning”, säger Ulf Eriksson, rådgivare för förpackningar på Miljömärkning Sverige, som på regeringens uppdrag ansvarar för Svanen-märket.

Tetra Pak skriver att en viktig hållbarhetsaspekt, som möjliggjort för Svanen-märkningen, är att kartongförpackningar med växtbaserad plast påvisar en lägre klimatpåverkan än en motsvarande förpackning med fossilbaserad plast. Tetra Rex® Plant-based får i snitt 31 procent lägre klimatpåverkan, då man ersatt all fossilbaserad plast mot bioplast med sockerrör som råvara. Dessutom består förpackningen i huvudsak av materialet vätskekartong, som även det är en växtbaserad och förnybar råvara. Kartongmaterialet i Tetra Rex® Plant-based är producerad av Stora Enso.

”Vi är först i världen med att producera en förnybar och återvinningsbar brun vätskekartong. Natura Life™ by Stora Enso är utvecklad för förpackningar med dryck och flytande livsmedel som lever upp till Svanens kriterier. Vätskekartongen är naturligt brun med ett växtbaserat laminat och möter konsumenternas efterfrågan på hållbara förpackningar med starka användarkvaliteter”, säger Hannu Kasurinen, EVP, Packaging Materials, Stora Enso.

———————————————————–
Det var för knappt ett år sedan som Miljömärkning Sverige informerade om att även förpackningar nu kan miljömärkas med Svanen. LÄS HÄR!

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620