Världens första Svanen-märkta förpackningar av dryckeskartong

PUBLICERAD: 22 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Paks förnybara vätskekartongförpackning Tetra Rex® Plant-based blir först i världen att förses med miljömärkningen Svanen. (Bild Tetra Pak)|”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att man blir först i världen att lansera förpackningar av dryckeskartong, som är försedda med den välkända och betrodda miljömärkningen Svanen. Förpackningen är den helt förnybara Tetra Rex® Plant-based, som nu blir först att certifieras enligt Svanens nya kriterier för dryckesförpackningar.

Först ut på marknaden blir Wapnö Gård, som kommer att lansera sitt nya laktosfria sortiment i de Svanen-märkta Tetra Pak-förpackningarna.

Miljömärkningen Svanen är en av de mest välkända och betrodda miljömärkningarna för hållbara konsumentprodukter i Norden. Hela 9 av 10 nordiska konsumenter känner till Svanen och runt hälften av alla konsumenter letar aktivt efter den i butiken när de väljer varor, enligt Nordic Consumer Survey 2017.

”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth. (Bild Tetra Pak)

”Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak, som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanen-märkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar, som vi erbjuder våra kunder, är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart”, säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth.

Att Tetra Rex® Plant-based blir Svanen-märkt visar att den lever upp till alla de krav som Svanen har på en hållbar förpackning. Detta innebär bland annat att det finns rutiner och dokumentation som säkrar ledande prestanda inom miljö- och hälsoaspekter för godkända förpackningar.

”Svanen har arbetat med att förenkla det miljömässigt bästa valet för konsumenter i 30 år och det finns tusentals Svanen-märkta konsumentprodukter. Därför känns det väldigt viktigt att ta fram krav för hållbara förpackningar, då förpackningar kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Vi har haft ett gott samarbete med Tetra Pak och andra aktörer i förpackningsbranschen, när vi tagit fram de nya kraven. Och Tetra Pak blir nu först i världen med en Svanen-märkt förpackning”, säger Ulf Eriksson, rådgivare för förpackningar på Miljömärkning Sverige, som på regeringens uppdrag ansvarar för Svanen-märket.

Tetra Pak skriver att en viktig hållbarhetsaspekt, som möjliggjort för Svanen-märkningen, är att kartongförpackningar med växtbaserad plast påvisar en lägre klimatpåverkan än en motsvarande förpackning med fossilbaserad plast. Tetra Rex® Plant-based får i snitt 31 procent lägre klimatpåverkan, då man ersatt all fossilbaserad plast mot bioplast med sockerrör som råvara. Dessutom består förpackningen i huvudsak av materialet vätskekartong, som även det är en växtbaserad och förnybar råvara. Kartongmaterialet i Tetra Rex® Plant-based är producerad av Stora Enso.

”Vi är först i världen med att producera en förnybar och återvinningsbar brun vätskekartong. Natura Life™ by Stora Enso är utvecklad för förpackningar med dryck och flytande livsmedel som lever upp till Svanens kriterier. Vätskekartongen är naturligt brun med ett växtbaserat laminat och möter konsumenternas efterfrågan på hållbara förpackningar med starka användarkvaliteter”, säger Hannu Kasurinen, EVP, Packaging Materials, Stora Enso.

———————————————————–
Det var för knappt ett år sedan som Miljömärkning Sverige informerade om att även förpackningar nu kan miljömärkas med Svanen. LÄS HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax