Utan alu-barriär blev Colgates tandkrämstub återvinningsbar

PUBLICERAD: 29 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

De nya återvinningsbara tuberna på USA-marknaden har fått en egen variant av den internationella recycling-symbolen. (Bild Colgate)

Genom att ersätta en barriär av aluminium med ett EVOH-skikt har Colgate-Palmolive kunnat göra sina tandkrämstuber återvinningsbara.

Colgate-Palmolive har under en längre tid arbetat med att försöka göra sina tandkrämstuber i plast återvinningsbara. Nyckeln till framgången blev att avlägsna den produktskyddande barriär av aluminium som funnits integrerad i tuberna. Alu-barriären är nu ersatt med ett EVOH-skikt (etylenvinylalkohol) som samextruderas med lager av HDPE (högdensitetspolyeten).

De nya tuberna, som nu finns på den amerikanska marknaden, tillverkas i tillverkas i Colgates anläggning i Morristown, Tennessee och enligt Colgate-Palmolive har den återvinningsbara tuben i genomsnitt cirka 25 procent lägre koldioxidavtryck.

För att göra de amerikanska konsumenterna uppmärksamma på att tuberna nu är återvinningsbara, har Colgate försett tuberna med uppmaningen ”Recycle Me!” samt en egen variant av den internationella återvinningssymbolen där de tre ”pilarna”, som jagar varandra, är utbytta mot tre tomma tandkrämstuber…

N.B.: Packnews har tidigare skrivit om hur globala Unliever med tandkrämsmärken som Pepsodent och Signal också utvecklat helt återvinningsbara tandkrämstuber. Tuberna har börjat introduceras i Frankrike och Indien och till år 2025 ska Unilevers tuber finns på alla marknader. Läs mer HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}