Urban Deli lanserar brödöl för att minska matsvinnet

PUBLICERAD: 18 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Stockholmsbaserade Urban Delis VD Jesper Weidlitz visar upp brödölet|som har bryggts på överblivet bröd. 

Urban Deli Brödöl är resultatet av ett samarbete mellan Dafgårds bageri, beläget i Källby utanför Lidköping, som bidrar med överblivet bröd, och Trolle Ljungby-baserade Charlis Brygghus som brygger ölet.
”Det började med en passionerad diskussion i Almedalen i somras om problemet med matsvinn. Vi kom fram till att vi kan bidra till minskat matsvinn genom att brygga öl på överblivet bröd,” säger Jesper Weidlitz, VD Urban Deli, i ett pressmeddelande.  

Ölet kommer att finnas både i restaurangerna och butiker på Urban Deli. Det är en lättöl som beskrivs ha en trevlig beska och en lätt fruktig arom.

”Hållbarhet möjliggör för mat- och dryckesentreprenörer att utvecklas och växa. På Urban Deli vill vi gärna hjälpa dem att nå en ny och större marknad. Därför är det extra spännande att samarbeta med ett mindre bryggeri, som gästspelar hos oss, när brödölet lanseras”, säger Jesper Weidlitz.

I första omgången har tusen liter (3.000 flaskor) producerats där 90 kilo bröd, som annars skulle ha kastats, har använts. Flaskorna kommer att kosta 25 kronor styck i butik. En krona per såld öl går till FEEDBACK, en välgörenhetsorganisation, som bekämpar globalt matsvinn.

Carina Malm
Stockholmsbaserade Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang och finns idag på Nytorget, Sveavägen, Sickla och Åhlens City i Stockholm. Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Urban Deli ägs till 50 procent av Axfood.
 

 

 

Senaste nytt

Amazon installererar hundratals automatiska packmaskiner i Europa

Amazon installerar nu automatiserade förpackningsmaskiner som kan skapa specialanpassade kartongförpackningar och papperspåsar på begäran, så att fler varor når kunder i specialanpassade förpackningar.
amazon_01x
Amazon installererar hundratals automatiska packmaskiner i Europa

Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Det finska företaget Kouvolan Lakritsi tävlar i årets Packnorth Award med sin nya, återvinningsbara Laku-mugg, tillverkad av jungfrufiber. Den ersätter påsar av plast för lakrits.
Lakritsx
Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

OLW presenterar ett nytt samarbete med Schysst Käk – varumärket bakom Sveriges mest sålda hemmakebab. Resultatet? Ett grovräfflat chips med smak av kryddig kebab och krämig vitlökssås, packade i en massbalanserad påse.
OLW Schysst käk_Kebab_Vitlök
Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Naturvårdsverket och Svensk Plaståtervinning har hamnat i ett oväntat läge som handlar om bidrag i mångmiljonklassen som inte betalas ut och som kan riskera jätteanläggningens framtid. Det berättar Svt Öst.
Foto: Peter Holgersson AB
Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback