Urban Deli lanserar brödöl för att minska matsvinnet

PUBLICERAD: 18 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Stockholmsbaserade Urban Delis VD Jesper Weidlitz visar upp brödölet|som har bryggts på överblivet bröd. 

Urban Deli Brödöl är resultatet av ett samarbete mellan Dafgårds bageri, beläget i Källby utanför Lidköping, som bidrar med överblivet bröd, och Trolle Ljungby-baserade Charlis Brygghus som brygger ölet.
”Det började med en passionerad diskussion i Almedalen i somras om problemet med matsvinn. Vi kom fram till att vi kan bidra till minskat matsvinn genom att brygga öl på överblivet bröd,” säger Jesper Weidlitz, VD Urban Deli, i ett pressmeddelande.  

Ölet kommer att finnas både i restaurangerna och butiker på Urban Deli. Det är en lättöl som beskrivs ha en trevlig beska och en lätt fruktig arom.

”Hållbarhet möjliggör för mat- och dryckesentreprenörer att utvecklas och växa. På Urban Deli vill vi gärna hjälpa dem att nå en ny och större marknad. Därför är det extra spännande att samarbeta med ett mindre bryggeri, som gästspelar hos oss, när brödölet lanseras”, säger Jesper Weidlitz.

I första omgången har tusen liter (3.000 flaskor) producerats där 90 kilo bröd, som annars skulle ha kastats, har använts. Flaskorna kommer att kosta 25 kronor styck i butik. En krona per såld öl går till FEEDBACK, en välgörenhetsorganisation, som bekämpar globalt matsvinn.

Carina Malm
Stockholmsbaserade Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang och finns idag på Nytorget, Sveavägen, Sickla och Åhlens City i Stockholm. Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Urban Deli ägs till 50 procent av Axfood.
 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Storsatsning på dryckesmuggar i retursystem i Glasgow

Vi har berättat om flera retur/återanvändningssystem för kaffekoppar och andra matserveringsbehållare. Även om många av dessa hade bredare ambitioner på regional eller till och med nationell skala (vilket inte fungerade) är trenden på senare tid att "Closed Loop"-system rullas ut i en mer lokal miljö som en stad eller på en större plats.
Glasgow

Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige

Regeringen har via sitt regleringsbrev till Naturvårdsverket 2025 poängterat att utfasningen av primär fossil plastråvara ska drivas på genom insatser nationellt samt med stöd till Regeringskansliet inom EU-arbetet. Samtidigt har det nationella initiativet Fossilfritt Sverige fått förnyat förtroende av regeringen med uppdraget om att premiera fossilfria produkter.
ecoflex-basf-utvaldx

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Handeln kämpar med att göra oss konsumenter nöjda, till exempel genom att minska mängden plast, ett material som vi tydligen inte gillar. Ett exempel är den vakuumpackade köttfärsen som spar mycket material jämfört med packning på plasttråg. I England har flera av de stora kedjorna börjat med detta, till exempel Iceland Foods, som nu väljer att återgå till det gamla vanliga. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland

Metsä kan komma att stoppa produktion av vit kraftliner i Husum

Metsä Board letar alternativ till tillverkningen av vit kraftliner i Husum. En omställning kan vara klar under år 2027.
Metsä husumx