Undersökning: Liten andel av plast i havens mikrofibrer...

PUBLICERAD: 17 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt en sydafrikansk undersökning består inte merparten av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner, av plast utan av textilfibrer..! (Bild Dreamstime)

Mycket fokus ligger dessa dagar på förekomsten av mikroplaster i våra vatten, men det är inte bara plast som förorenar, visar en sydafrikansk undersökning gjord av University of Cape Town. Större delen av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner och som man länge har trott var av plast, har istället visat sig vara naturfibrer som till exempel bomull och ull!

Enligt undersökningen svarar textilfibrer för en stor del av nedsmutsningen av haven. Fibrerna frigörs, när vi tvättar våra kläder och när kläder slits i största allmänhet. De förs med vinden eller avlopp ut i vattnet. En enda tvätt med polyesterkläder i en tvättmaskin frigör en halv miljon textila mikrofibrer!

Tidigare undersökningar har sagt att alla mikrofibrer i haven är plast, baserat på att man antagit att naturliga fibrer av bomull eller ull bryts ner så snabbt att man inte skulle hitta dem.

Det sydafrikanska universitetet har analyserat tusentals mikrofibrer från sju olika hav och oceaner och kommit fram till att bara åtta procent var plastfibrer, som till exempel polyester eller polyamid (nylon). Resten var naturliga fibrer, varav bomull svarade för 50 procent av totalen och ull för 12 procent. Till det kom fibrer från silke, hampa och linne. Vilken påverkan dessa fibrer kan ha på det marina livet är dock inte utrett.

Forskarna vid University of Cape Town använde infraröd spektroskopi för att analysera fibrerna, som i genomsnitt var en millimeter långa. De kom från 916 platser i bland annat Atlanten, Indiska oceanen, Antarktiska oceanen och Medelhavet.

Forskarteamet menar att fyndet är överraskande, eftersom nästan två tredjedelar av all textil, som produceras i dag, är syntetisk. Det är möjligt att naturfibrer bryts ner långsammare än man tidigare trott och att en stor del av det, som flyter omkring i vattnet, kommer från tidigare årtionden, när naturfibrer var de mest förekommande materialen i våra kläder.

Naturfibrer är ofta infärgade och dränkta med kemikalier, som till exempel flamhämmare, när de ska användas till kläder, och det kan reducera nedbrytbarheten, säger forskarna. En helt intakt väst av bomull hittades nyligen i ett 133 år gammalt skeppsvrak som exempel.

Långt ifrån allt som skräpar ner våra hav är med andra ord plast, även om många gör allt för att få oss att tro det…

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x