Undersökning: Liten andel av plast i havens mikrofibrer...

PUBLICERAD: 17 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt en sydafrikansk undersökning består inte merparten av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner, av plast utan av textilfibrer..! (Bild Dreamstime)

Mycket fokus ligger dessa dagar på förekomsten av mikroplaster i våra vatten, men det är inte bara plast som förorenar, visar en sydafrikansk undersökning gjord av University of Cape Town. Större delen av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner och som man länge har trott var av plast, har istället visat sig vara naturfibrer som till exempel bomull och ull!

Enligt undersökningen svarar textilfibrer för en stor del av nedsmutsningen av haven. Fibrerna frigörs, när vi tvättar våra kläder och när kläder slits i största allmänhet. De förs med vinden eller avlopp ut i vattnet. En enda tvätt med polyesterkläder i en tvättmaskin frigör en halv miljon textila mikrofibrer!

Tidigare undersökningar har sagt att alla mikrofibrer i haven är plast, baserat på att man antagit att naturliga fibrer av bomull eller ull bryts ner så snabbt att man inte skulle hitta dem.

Det sydafrikanska universitetet har analyserat tusentals mikrofibrer från sju olika hav och oceaner och kommit fram till att bara åtta procent var plastfibrer, som till exempel polyester eller polyamid (nylon). Resten var naturliga fibrer, varav bomull svarade för 50 procent av totalen och ull för 12 procent. Till det kom fibrer från silke, hampa och linne. Vilken påverkan dessa fibrer kan ha på det marina livet är dock inte utrett.

Forskarna vid University of Cape Town använde infraröd spektroskopi för att analysera fibrerna, som i genomsnitt var en millimeter långa. De kom från 916 platser i bland annat Atlanten, Indiska oceanen, Antarktiska oceanen och Medelhavet.

Forskarteamet menar att fyndet är överraskande, eftersom nästan två tredjedelar av all textil, som produceras i dag, är syntetisk. Det är möjligt att naturfibrer bryts ner långsammare än man tidigare trott och att en stor del av det, som flyter omkring i vattnet, kommer från tidigare årtionden, när naturfibrer var de mest förekommande materialen i våra kläder.

Naturfibrer är ofta infärgade och dränkta med kemikalier, som till exempel flamhämmare, när de ska användas till kläder, och det kan reducera nedbrytbarheten, säger forskarna. En helt intakt väst av bomull hittades nyligen i ett 133 år gammalt skeppsvrak som exempel.

Långt ifrån allt som skräpar ner våra hav är med andra ord plast, även om många gör allt för att få oss att tro det…

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy