Underhållsstopp och pandemin kostsamma för BillerudKorsnäs

PUBLICERAD: 23 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

|”Marknaden är fortsatt utmanande”, konstaterar tf VD Lennart Holm i kvartalsrapporten. (Bild BillerudKorsnäs)|

BillerudKorsnäs uppvisar ett försämrat resultat för tredje kvartalet i år jämfört med Q3 2019, på grund av kostsamma underhållsstopp och negativa effekter av den pågående viruspandemin.

”Marknaden är fortsatt utmanande”, konstaterar tf VD Lennart Holm i kvartalsrapporten. (Bild BillerudKorsnäs)

Corona-krisen är långt ifrån över, osäkerheten kvarstår och förutsägbarheten framåt är fortsatt begränsad. Vi förutser inte en snabb återhämtning under fjärde kvartalet och förväntar oss oförändrade marknadsvillkor”, skriver BillerudKorsnäs tillförordnade VD och koncernchef Lennart Holm, i sina kommentarer till kvartalsresultatet.

Enligt kvartalsrapporten sjönk nettoomsättningen under tredje kvartalet med fem procent jämfört med motsvarande period i fjol. I kronor räknat innebar det en minskad omsättning från 5,833 miljarder kronor till 5,561 miljarder kronor. Exklusive valutaeffekter minskade nettoomsättningen med tre procent, främst beroende på lägre priser.

Bolagets justerade rörelseresultat för kvartalet sjönk från 630 miljoner kronor år 2019 till 570 miljoner kronor i år. Lägre försäljningspriser och högre underhållskostnader jämfört med förra året var de främsta orsakerna till det sämre resultatet.

”Marknaden var fortsatt utmanande. Mixeffekter i kombination med ytterligare försämrade marknadspriser, lagerjusteringar och svag efterfrågan påverkade försäljning och marginaler negativt. Kvartalsresultatet påverkades också kraftigt av underhållskostnader”, skriver Lennart Holm.

De underhållsstopp i bolagets anläggningar i Karlsborg, Gävle och Gruvön, som från början var inplanerade under första halvåret i år, kunde på grund av Corona-pandemin inte genomföras, utan flyttades fram till tredje kvartalet.

”Med tanke på den pågående pandemin var det en utmaning att genomföra underhållsstoppen. Jag är glad att kunna säga att de genomfördes framgångsrikt som planerat och utan att vi behövde kompromissa med våra medarbetares och leverantörers säkerhet”, skriver Lennart Holm.

Den 1 november tillträder Christoph Michalski som ny VD och koncernchef i BillerudKorsnäs.

Som tidigare meddelats har BillerudKorsnäs utsett Christoph Michalski till ny VD och koncernchef. (Läs HÄR!) Han tar den 1 november över efter tillförordnade Lennart Holm.

”Om några veckor lämnar jag över stafettpinnen till Christoph Michalski, som är en inspirerande ledare med en mycket relevant bakgrund för de utmaningar, som BillerudKorsnäs står inför. Styrelsen och jag är övertygade om att han kommer att bidra med värdefull kunskap, erfarenhet och nya idéer till BillerudKorsnäs, och att han är rätt person att leda och fortsätta utveckla detta fantastiska företag i framtiden”, skriver Lennart Holm avslutningsvis i sina kommentarer.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432