Tre nya hållbarhetschefer inom den svenska dagligvaruhandeln

PUBLICERAD: 18 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Charlotta Szczepanowski är ny hållbarhetschef på Coop Sverige.|Louise König – Sveriges bästa hållbarhetschef 2017 – lämnar Coop i samband med en organisationsförändring.
|Katarina Rosenqvist blir hållbarhetsansvarig i branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
|Miriam Thunborg är ny hållbarhetschef för Lidls svenska verksamhet.

I dagarna har dagligvarukedjorna Lidl och Coop samt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandeln samtliga utsett nya hållbarhetschefer.

Coops nya hållbarhetschef heter Charlotta Szczepanowski och hon kommer närmast från en motsvarande tjänst hos Riksbyggen. Hon börjar på Coop den 1 oktober, då hon blir chef för den nybildade enheten Hållbarhet & Kvalitet inom Coop.

Charlotta Szczepanowski efterträder Lousie König, som i fjol utsågs till Sveriges bästa hållbarhetschef. Coop skriver i ett pressmeddelande att Lousie König beslut lämna sin tjänst i samband med organisationsförändringen.

Louise König har arbetat på KF och Coop sedan 2012 och kommer att lämna företaget den 1 augusti.

”Vi vill tacka Louise för hennes värdefulla insatser under åren. Louise har en fantastisk energi och både djup och bred kompetens kring hållbarhetsfrågor. Vi önskar henne all lycka i hennes framtida karriär”, säger Coop Sverige AB:s VD Magnus Johansson.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, som på senare tid tagit viktiga initiativ inom hållbarhetsområdet, stärker upp med hållbarhetsexperten Katarina Rosenqvist, som har lång och gedigen kunskap inom hållbarhetsområdet och dagligvaruhandeln.

”Katarina har under våren på ett lyckosamt sätt hjälpt branschen att ta fram vår Färdplan mot fossilfria och materialåtervinningsbara förpackningar och varit delaktig i vårt matsvinnsarbete. Hon är en värdefull resurs med den expertis hon har och därför känns det naturligtvis roligt att kunna erbjuda Katarina en förlängning på hennes uppdrag”, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel.

Katarina Rosenqvist driver sedan en tid tillbaka eget konsultföretag inom hållbar affärsutveckling och kommer att fortsätta göra det, men vara på Svensk Dagligvaruhandel på halvtid. Hon har tidigare varit hållbarhets- och kommunikationschef på Lidl Sverige,  där hon framför allt arbetat med att bygga upp Lidls hållbarhetsarbete både i Sverige och internationellt. Hon har också erfarenhet från cheftjänster inom Fairtrade Sverige och Stiftelsen Friends.

Lidls nya hållbarhetschef för den svenska verksamheten heter Miriam Thunborg. Hon kommer närmast från kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarsson, där hon arbetat som rådgivare kring hållbarhetsfrågor inom ett flertal branscher.

”Lidl är ett jättespännande bolag, en kaxig uppstickare som inte är rädd för att gå sin egen väg. Min roll blir att stötta verksamheten och att tillsammans med mina kolleger fortsätta utmana branschen och bidra till bättre livskvalitet för våra kunder, våra medarbetare och för människorna i leverantörskedjan. Allt annat vore ju olidligt”, säger Miriam Thunborg.

På Lidl blir Miriam Thunborg ansvarig för att ta hållbarhetssatsningen till nästa nivå och att säkerställa att Lidl jobbar smart, ansvarsfullt och långsiktigt hållbart för att hjälpa konsumenten att enkelt göra bra val, både för miljön och hälsan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x