Tre nya hållbarhetschefer inom den svenska dagligvaruhandeln

PUBLICERAD: 18 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Charlotta Szczepanowski är ny hållbarhetschef på Coop Sverige.|Louise König – Sveriges bästa hållbarhetschef 2017 – lämnar Coop i samband med en organisationsförändring.
|Katarina Rosenqvist blir hållbarhetsansvarig i branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
|Miriam Thunborg är ny hållbarhetschef för Lidls svenska verksamhet.

I dagarna har dagligvarukedjorna Lidl och Coop samt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandeln samtliga utsett nya hållbarhetschefer.

Coops nya hållbarhetschef heter Charlotta Szczepanowski och hon kommer närmast från en motsvarande tjänst hos Riksbyggen. Hon börjar på Coop den 1 oktober, då hon blir chef för den nybildade enheten Hållbarhet & Kvalitet inom Coop.

Charlotta Szczepanowski efterträder Lousie König, som i fjol utsågs till Sveriges bästa hållbarhetschef. Coop skriver i ett pressmeddelande att Lousie König beslut lämna sin tjänst i samband med organisationsförändringen.

Louise König har arbetat på KF och Coop sedan 2012 och kommer att lämna företaget den 1 augusti.

”Vi vill tacka Louise för hennes värdefulla insatser under åren. Louise har en fantastisk energi och både djup och bred kompetens kring hållbarhetsfrågor. Vi önskar henne all lycka i hennes framtida karriär”, säger Coop Sverige AB:s VD Magnus Johansson.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, som på senare tid tagit viktiga initiativ inom hållbarhetsområdet, stärker upp med hållbarhetsexperten Katarina Rosenqvist, som har lång och gedigen kunskap inom hållbarhetsområdet och dagligvaruhandeln.

”Katarina har under våren på ett lyckosamt sätt hjälpt branschen att ta fram vår Färdplan mot fossilfria och materialåtervinningsbara förpackningar och varit delaktig i vårt matsvinnsarbete. Hon är en värdefull resurs med den expertis hon har och därför känns det naturligtvis roligt att kunna erbjuda Katarina en förlängning på hennes uppdrag”, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel.

Katarina Rosenqvist driver sedan en tid tillbaka eget konsultföretag inom hållbar affärsutveckling och kommer att fortsätta göra det, men vara på Svensk Dagligvaruhandel på halvtid. Hon har tidigare varit hållbarhets- och kommunikationschef på Lidl Sverige,  där hon framför allt arbetat med att bygga upp Lidls hållbarhetsarbete både i Sverige och internationellt. Hon har också erfarenhet från cheftjänster inom Fairtrade Sverige och Stiftelsen Friends.

Lidls nya hållbarhetschef för den svenska verksamheten heter Miriam Thunborg. Hon kommer närmast från kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarsson, där hon arbetat som rådgivare kring hållbarhetsfrågor inom ett flertal branscher.

”Lidl är ett jättespännande bolag, en kaxig uppstickare som inte är rädd för att gå sin egen väg. Min roll blir att stötta verksamheten och att tillsammans med mina kolleger fortsätta utmana branschen och bidra till bättre livskvalitet för våra kunder, våra medarbetare och för människorna i leverantörskedjan. Allt annat vore ju olidligt”, säger Miriam Thunborg.

På Lidl blir Miriam Thunborg ansvarig för att ta hållbarhetssatsningen till nästa nivå och att säkerställa att Lidl jobbar smart, ansvarsfullt och långsiktigt hållbart för att hjälpa konsumenten att enkelt göra bra val, både för miljön och hälsan.

 

 

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX