Tråg för färdigmat med nytt fibermaterial från Stora Enso

PUBLICERAD: 22 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos nya träfiberbaserade material är avsett för tråg med färdigmat, som ska värmas i mikrovågsugn. (Bild Stora Enso)

Stora Enso lanserar ett nytt träfiberbaserat förpackningsmaterial, som är speciellt utvecklat för tråg med färdigmat, som ska värmas i mikrovågsugn.

Det återvinningsbara materialet, som fått namnet ”Trayforma by Stora Enso”, är helt fritt från PET och innehåller endast små mängder PP (polypropen). Tråg i Trayforma har lägre koldioxidavtryck än motsvarande konventionella mikrovågstråg och de består 95 procent består av träfiber, vilket gör att de normalt kan återvinnas som vanliga kartongförpackningar.

Stora Enso skriver att Trayforma mikrovågsrätter vanligtvis är förpackade i fossilbaserade PET-tråg, som möjliggör uppvärmning. Stora Ensos Trayforma-material kan dock ersätta sådana tråg med fossilbaserad plast – något som avsevärt sänker koldioxidavtrycket i varje bricka. Genom att byta till återvinningsbara tråg med låga koldioxidutsläpp kan varumärkesägare och återförsäljare, som säljer färdigmat för mikrovågsvärmning, agera i enlighet med cirkulär ekonomi.

”När konsumenterna nu mer än tidigare fattar hållbart medvetna köpbeslut spelar förpackningsmaterialet en nyckelroll, när det gäller att erbjuda miljövänliga produkter. Våra Trayforma-tråg uppfyller kraven på återvinningsbarhet i en cirkulär ekonomi, samtidigt som de är säkra för mikrovågsuppvärmning”, säger Tuomas Puonti, VP, chef för Business Line LPB Fresh & FSB hos Stora Enso.

Förutom Trayforma-materialet med en låg halt av PP, finns materialet även med en biologiskt nedbrytbar beläggning, som är komposterbart tillsammans med nedbrytbart bioavfall. Trayforma Bio by Stora Enso är ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart material, som är certifierat för industriell kompostering, vilket innebär att det kommer att brytas ned tillräckligt snabbt (under 12 veckor) för att återvinnas i industriell skala.

Trayforma finns också i en variant med PET-beläggning för uppvärmning i konventionell ugn.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x