Systembolagets nya returpallar tillverkas av återvunnen plast

PUBLICERAD: 25 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Svenska Retursystem ska ta fram en returpall i 100 procent återvunnen plast, som ska användas i Systembolagets flöden.(Bild Svenska Retursystem)|

Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier har ingått ett nytt avtal för att intensifiera samarbetet. Avtalet handlar om att skapa kontroll och effektivitet i distributionen till och från Systembolaget samt att införa en ny returpall tillverkad av 100 procent återvunnen plast.

När det handlar om distributionen till och från Systembolaget har Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier haft ett samarbete sedan 20 år. De befintliga pallarna har snurrat lika länge och behöver nu ersättas med nya pallar. Bytet till de nya pallarna i återvunnen plast kommer ske successivt och beräknas vara klart inom fem år. Tanken är att fortsätta använda de gamla pallarna parallellt så länge det går.

”Med den nya pallen får vi nu ännu mer hållbara flöden till och från Systembolaget”, säger Lars Landeman, Sveriges Bryggerier. (Bild Sveriges Bryggerier)

”Med den nya pallen och en ökad satsning på kontroll och effektivitet får vi nu ännu mer hållbara flöden till och från Systembolaget”, säger Lars Landeman, projektledare på Sveriges Bryggerier.

Svenska Retursystems styrelse har fattat beslut om att investera i ett verktyg, som ska producera den nya pallen hos företaget Stabilplastik i Tjeckien. Målet är att all återvunnen plast, som används, på sikt ska komma från Sverige.

”Vår cirkulära affärsmodell bygger på samarbete och tillit. Det är därför riktigt roligt att vi tillsammans med Sveriges Bryggerier nu tar ett stort hållbarhetskliv och tar fram en helt ny pall tillverkad av 100 procent återvunnen plast”, säger Teresia Sandslätt, projektledare på Svenska Retursystem.

Svensk Retursystem skriver i ett pressmeddelande att en prototyp på den nya pallen ska tas fram under fjärde kvartalet i år och att den slutgiltiga pallen beräknas vara i drift under första kvartalet 2021.
Pallen ska tillverkas helt i återvunnen plast (PP, LD/HP PE) och vara 100 procent återvinningsbar. Den får en beräknad livslängd på minst 15 år.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432